Tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin

onderhoudsvriendelijke tuin

Niets zo fijn als heerlijk ontspannen in je eigen tuin. Lekker in het zonnetje of in de schaduw kunnen fijne zomerse avonden niet lang genoeg duren. Maar hoe zorg je er nu voor dat je tuin zo weinig mogelijk onderhoud nodig heeft? Een onderhoudsvriendelijke tuin dus.

Laten we eerst een fabeltje uit de weg helpen. Een onderhoudsvriendelijke tuin hoeft niet dieronvriendelijk te zijn. Vaak wordt aan een onderhoudsvriendelijke tuin vooral gedacht aan betonnen tuinen. Maar uiteraard kun je gewoon aan de slag met mooie bloemen en kunstgras.

1. Onderhoudsvriendelijke planten

Een onderhoudsvriendelijke tuin hoeft dus geen betonnen tuin te worden. Tegenwoordig kun je heel makkelijk jouw tuin vol planten met onderhoudsvriendelijke planten. Planten die niet of nauwelijks gesnoeid worden, maar die wel een mooi aangezicht opleveren. Wissel zomer- en winter bloeiende planten met elkaar af, zodat jij het hele jaar door van jouw onderhoudsvriendelijke tuin kunt genieten.

2. Kunstgras blijft altijd groen

De grootste irritatie van mensen die een tuin hebben, maar die niet de groene vingers ervoor hebben, is grasmaaien. En niet alleen grasmaaien, maar ook inzaaien, besproeien en bemesten. Een groene grasmat staat hartstikke mooi, maar houd het maar eens zo groen. De oplossing hiervoor is heel simpel en hartstikke mooi, namelijk kunstgras. De tijd dat kunstgras er nep uitzag is allang voorbij. Tegenwoordig kun je uit verschillende soorten kunstgras, materialen en kleuren groen kiezen. Hierdoor is kunstgras niet van echt te onderscheiden.

3. Zet bloemen in grote potten

Een mooie border boordevol planten en bloemen ziet er prachtig uit, maar echt onderhoudsvriendelijk is het niet. Tussen de bloemen en planten door zal onkruid ook lekker opkomen, want je zorgt immers goed voor je planten. Maak dus geen gebruik van een aaneengesloten stuk border met veel open plekken tussen de planten, maar van potten. Dan kun je de pot helemaal volplanten met mooie bloemen en kleine bomen.

Onderhoudsvriendelijk, maar voor de dieren en insecten alsnog een veilige schuilplaats en voederplaats. Win, win dus. Mocht je toch liever een border hebben? Dan is onderstaande tip een goede optie.

4. Gebruik opvulling, zoals groene bodembedekkers

De border, en dan met name de gaten tussen de planten en bloemen, bedek je met groene bodembedekkers. Let wel op dat deze geen waardevolle zuurstof van de planten ontnemen, maar geen zand betekent geen onkruid. Geen onkruid, betekent onderhoudsvriendelijk. Bodembedekkers zijn er in allerlei soorten en maten en zullen je tuin een prachtige groene uitstraling geven.

Bedenk wel dat ze graag alles van de bodem bedekken, dus soms wat harder groeien dan je misschien bedacht had. Dus zorg ervoor dat je de juiste keuzes maakt. Zo zie je maar weet een onderhoudsvriendelijke tuin hoeft geen betonnen bak te worden. Door bovenstaande tips in je achterhoofd te houden heb je een onderhoudsvriendelijke, maar groene tuin. Dat wordt genieten!

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.