Tuininrichting: ga jij voor groen of grijs?

tuininrichting

Steeds meer tuinen in Nederland zien er grijzer uit dan ooit. Er wordt bij de tuininrichting steeds eerder en vaker gekozen om een tuin te betegelen in plaats van met groen in te richten. Waar kies jij voor? Ga jij voor het gemak van grijs, of de gezondheid van groen? Wij zijn pro-groen. Heel groen zelfs. Het liefst met een paar mooie felle kleuren wanneer de zon gaat schijnen. Een groene tuin, met het geluid van dieren die hier gezien en ongezien leven. Doe jij met ons mee?

Waarom we steeds vaker kiezen voor betegeling

Met een betegelde tuin heb je minder onderhoud. Je kunt overal lopen, je kunt overal zitten, je kunt overal je spullen kwijt en overal je auto en fiets parkeren. Een betegelde tuin biedt gemak. Nu klinkt het waarschijnlijk alsof we grijs aan het promoten zijn, maar we vergeten hier één belangrijke vraag: biedt grijs-gemak ook geluk?

Dat antwoord is op de lange termijn ‘nee’. Waar je nu misschien nog denkt dat gemak je wel geluk biedt (want het is makkelijk en snel), is uit onderzoek gebleken dat dit niet het geval is. Japanners worden niet voor niets heel oud. Zij werken tot op oude leeftijd in hun (moes)tuin. Ze blijven hierdoor bewegen, ze blijven bezig, ze blijven nadenken en ze zijn veel buiten. Juist deze manier van bezig zijn, biedt veel meer ontspanning en rust dan op je stoeltje in de zon zitten en tegen een grijze omgeving aankijken. Hoe gekleurd je parasol ook is.

Hoe maak ik mijn tuin dan groen?

Het antwoord kan natuurlijk zijn: zorg voor gras, plant wat planten, bloemen en struiken en je bent er. Maar zo makkelijk is het helaas voor de meeste van ons niet. Helemaal niet als je dan ook nog besluit om er een echt mooie omgeving van te maken. De eerste stap is wel om deze keuze te maken: ik ga voor groen!

De tweede stap is jezelf oriënteren. Wat weet je al, wat weet je niet en waar kun je informatie halen? Sommige mensen houden van het internet en vinden hier alles. Sommige mensen vinden het fijn om met anderen te praten en vinden hier hun informatie. Kijk eens goed om je heen. Wie van je bekenden of familie heeft er een groene tuin en vindt het ook nog eens leuk om je hierbij te helpen? Zoals we al zeiden, tuinieren is voor velen een ontspanning en anderen helpen geeft veel voldoende. Een ideale combinatie dus voor diegene die jou gaat helpen met je tuin.

De derde stap is om het ook echt te doen. Maak een mooie tekening van hoe jij het voor ogen hebt en ga de eerste stappen zetten. En hoe klein je begin ook is, een begin is een begin. En vrees niet dat dit direct een enorme duit kost. Je kunt op verschillende manieren aan groen komen: struin marktplaats af of mensen nog planten, bomen of struiken wegdoen, vraag je moeder om een aantal stekjes die je kunt planten en bekijk wat er al in je eigen tuin staat wat je kunt gebruiken. Zorg wel dat je goede materialen koopt om mee te werken, dit werkt fijner (minder frustratie) en je doet hier lang mee. En het belangrijkste: heb geduld. Alles wat aandacht krijgt groeit, hoe snel het groeit is dan wel weer een tweede.

Nog meer redenen voor een groene tuin

En als we je nog niet helemaal overtuigd hebben, dan zijn er altijd nog meer redenen om je tuin wel groen(er) te maken. De eerste reden is ons regenwater. Hoe meer mensen een betegelde tuin hebben, des te meer water ons riool moet opvangen. En deze raakt inmiddels overbelast met alle tegeltuinen. Een groene tuin zorgt ervoor dat de aarde het water zelf opneemt, zodat er minder belasting is van ons rioolsysteem. Een ander groot voordeel van een groene tuin, zijn onze dierenvrienden en hun leefruimte. Laten we met z’n allen meer ruimte creëren voor onze medebewoners.

Dus nogmaals de vraag, ga jij voor gemak-grijs of gezond-groen? Heb je geen tuin, maar een balkon? Dan vind je hier inspiratie hoe je deze ook groener (en knusser) kunt maken.

Door Cindy Stechweij op 10 mei 2018

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.