Tuininrichting: groen of tegels?

groen

Het is bijna lente! Je ziet het en ruikt het. De natuur wordt langzamerhand weer groener. In het bos, langs de weg én in je tuin. Hoe groen zijn jouw vingers? Ga jij voor groen of tegels? Laat je inspireren!

Tegels in de tuin

Een tuin vol tegels of grind, loungeset erop, barbecue in de hoek en aan de schutting een paar tuinposters op canvas voor een portie kleur. Is een onderhoudsarme tuin die naast groene aanslag en onkruid verwijderen vooral vraagt om in te chillen, jouw ideale tuin? Je bent niet de enige. Veel mensen kiezen tegenwoordig voor een onderhoudsarme tuin.

Bijenstand

Gemak dient de mens, zou je zeggen. Toch heeft die onderhoudsarme tuin op grote schaal op dit moment ook grote gevolgen: massale bijensterfte. Waarom is dat erg? ‘Bestuiving is noodzakelijk voor meer dan 75% van de voedselgewassen en 84% van de wilde planten’, schrijft Natuurmonumenten. Kortom, door het uitsterven van de bij worden fruit, groenten, koffie, cacao en noten en plantaardige olie schaars. Gemak dient de mens gaat in dit geval dus niet op. De oplossing? Bloemen in de tuin!

Bloeiende tuin

Alle kleine beetjes helpen. Ook als je vingers niet heel groen zijn, kun je evengoed betekenis toevoegen. Zet lavendel in potten op je terras, plaats een klimop tegen de schutting of vervang een paar tegels voor een vlinderstruik. Ruikt nog lekker ook! Kies voor bloeiende planten of check op Milieucentraal de bijenkalender. Hierop zie je welke bijvriendelijke plant wanneer bloeit.

Moestuin

Is dit niet groen genoeg voor je? Reserveer een plekje in je tuin voor een moestuin. Dat kan al op 1 vierkante meter. Tover een zandbak om tot moestuin of zet een aantal bakken op je terras. Na IJsheilige (dit jaar na 14 mei) kun je helemaal losgaan. De kans op nachtvorst is dan als sneeuw voor de zon verdwenen. Vul jouw moestuin met voedende aarde en zaai of plant wat je wil verbouwen. Goed om te weten: tomaten klimmen net als frambozen en druiven. Sla en ook radijsjes blijven laag. Denk vooraf dus even na wat je waar plant.

Groen tuinleven

Leef je uit in je tuin en kies voor een mix tussen tegels, groen en bloemen die bij jou past. Voor de een is dat heerlijk geurende lavendel in potten op het terras en voor de ander is dat een wilde pluktuin. Beken jouw kleur en geniet vooral. Van de zon, de bloemetjes en…. juist: de bijtjes!

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.