Uitvaart- en overlijdensrisicoverzekering: wat is het verschil?

overlijdensrisicoverzekering

Een huis kopen betekent flink wat regelwerk. Misschien wil je de woning verbouwen of vraagt het huis om een flinke opknapbeurt. Je wint hypotheekadvies in, bezoekt de notaris en verdiept je in verzekeringen. Want die hypotheekadviseur zei dat je bij de hypotheek een overlijdensrisicoverzekering moet afsluiten. Maar wat is dat eigenlijk? En wat is het verschil met een uitvaartverzekering?

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering keert een vooraf afgesproken bedrag uit als je voor een bepaalde datum overlijdt. Met dit bedrag kunnen jouw nabestaanden (een deel van) de hypotheek aflossen. Een hypotheekverstrekker stelt deze verzekering vaak als voorwaarde bij een hypotheek. De reden is eenvoudig: het is een zekerheid dat (een groot deel van) het geleende bedrag wordt terugbetaald. Ook voor de nabestaanden kent deze verzekering voordelen. Met de uitkering lossen zij de hypotheek (deels) af, waardoor de woonlasten lager worden en zij vaak in de woning kunnen blijven wonen.

Waarom een overlijdensrisicoverzekering afsluiten

Met een overlijdensrisicoverzekering vang je de financiële gevolgen door het wegvallen van jouw inkomen op. Je sluit een overlijdensrisicoverzekering voor een bepaalde periode af. Bijvoorbeeld tot aan de datum waarop je 70 wordt. Overlijd je voor die datum, dan keert de verzekering het afgesproken bedrag uit. Overlijd je na die datum, dan ontvang je niets. Sluit je een overlijdensrisicoverzekering af, ga dan na op welke leeftijd je de hypotheek hebt afgelost of er nog een kleine som staat die je nabestaanden met gemak kunnen dragen.

Uitvaartverzekering of overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering is iets anders dan een uitvaartverzekering. Het verschil vind je in het doel van de uitkering. Draait het bij een overlijdensrisicoverzekering om het aflossen van de hypotheek, bij een uitvaartverzekering staan de begrafeniskosten centraal. Het zijn dus twee verschillende verzekeringen.

Uitvaartverzekering nodig bij overlijdensrisicoverzekering?

Een logische vraag is: ‘Heb ik een uitvaartverzekering nodig bij een overlijdensrisicoverzekering?’. Een uitvaart kost in Nederland gemiddeld € 7.000,- tot € 10.000,-. Een overlijdensrisicoverzekering dekt deze kosten niet. Voor veel mensen is dat de reden om een verzekering voor de uitvaart af te sluiten. Een uitvaartverzekering loopt je leven lang en keert dus altijd uit. Zo blijven nabestaanden niet met hoge kosten achter. Tip: uitvaartverzekeringen vergelijken kan je veel geld besparen.

Woonverzekeringen

Een uitvaartverzekering is geen verplichte verzekering. Dat is anders bij een overlijdensrisicoverzekering. Een hypotheekverstrekker kan deze verzekering als voorwaarde stellen als je huis wil kopen. Het is daarmee 1 van de 3 verzekeringen die je nodig hebt bij een koophuis.

Door Mieke Fransen – Verhoef op 28 maart 2018

1 reactie

  • Marianne says:

    Goed artikel! Ik was altijd van mening dat een uitvaartverzekering hetzelfde was als een overlijdensrisicoverzekering. Fijn dat jullie dit uitleggen

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.