Heb je één of meerdere huizen of bedrijfspanden in bezit en wil je deze verhuren? Dan sta je voor de vraag of je deze zelf gaat verhuren of dat je hiervoor een vastgoedbeheerder of makelaar inschakelt. Steeds meer eigenaren van panden en huizen kiezen tegenwoordig voor beheer via een vastgoedbeheerder of makelaar. In dit artikel leggen we je uit waarom het uit handen geven van het beheer van een woning of bedrijfspand ook voor jou de juiste keuze kan zijn.
Welke taken neemt een vastgoedbeheerder jou uit handen?
Tegenwoordig zijn er steeds meer partijen die zich bezighouden met vastgoedbeheer- en management. Vaak zijn dit makelaarskantoren die zich met hun dienstverlening deels hierop richten, maar er zijn ook bedrijven die zich uitsluitend bezighouden met het beheren en managen van vastgoed. Uiteraard verschilt het per vastgoedbeheerder welke taken er worden overgenomen, maar vaak wordt een integraal beheerpakket aangeboden, waarbij de meeste of zelfs alle taken worden verzorgd om de woning of het bedrijfspand te beheren.
Dat is ideaal. Steeds meer verhuurders van woningen en bedrijfspanden kiezen dan ook voor deze optie en kiezen ervoor om voor een klein bedrag per maand ‘volledig ontzorgd’ te zijn. Hieronder sommen we nu een aantal taken op die vrijwel altijd binnen het beheer van het vastgoed vallen, zodat je een idee hebt wat je kunt verwachten als je je woning of bedrijfspand in beheer geeft en van welke voordelen je kunt profiteren als je een vastgoedbeheerder in de arm neemt.
Maandelijkse facturatie van de huur
De vastgoedbeheerder neemt het innen van de huur voor zijn rekening. Dit betekent dat je hier niet achteraan hoeft en niet hoeft te controleren of de huurder de huur (op tijd) heeft voldaan. Dat is erg handig en vooral gemakkelijk!
Afhandeling van betalingsproblemen
Heeft een huurder een betalingsachterstand? Dan heb je hier ook geen zorgen aan als je voor beheer kiest. De vastgoedbeheerder controleert immers voor jou of de huurder aan zijn betalingsverplichtingen voldoet. Is dat niet het geval, dan onderneemt de vastgoedbeheerder actie voor jou. Dit wil in de eerste plaats zeggen dat de huurder één of meerdere herinneringen krijgt om de huur alsnog spoedig over te maken. Lukt dat niet, dan kunnen er in de tweede plaats gepaste maatregelen worden genomen om de huurder alsnog tot betaling te bewegen. Ook het inschakelen van een gerechtsdeurwaarder behoort hierbij tot de mogelijkheden als een betaling echt niet kan worden afgedwongen bij de huurder.
Klachtenafhandeling van de huurder
Over het algemeen zullen huurders veel zaken zelf moet regelen. Bijvoorbeeld het repareren van loszittende deurklinken en het maken van defecte lampen in de woning of in het bedrijfspand. Gaat het echter om zaken die ‘nagelvast zitten’ aan de woning, zoals een lekkende dakgoot, een defecte ketel of een toilet dat niet goed meer werkt, dan kan de huurder contact zoeken met de vastgoedbeheerder om de problemen te verhelpen. Aan dit soort klachten heb je zelf dus geen afhandeling en zorgen meer.
Aansturing van de technische dienst bij mankementen
Vaak werkt een vastgoedbeheerder samen met een interne of externe technische dienst die mankementen aan de woning of aan het pand verhelpt. Als je het beheer zelf verzorgt zul je zelf een technische dienst (een gespecialiseerd bedrijf) in moeten schakelen bij dergelijke mankementen. De kosten daarvoor zijn dan vaak relatief hoog.
Doorvoeren van een jaarlijkse huurverhoging
De meeste huren worden jaarlijks geïndexeerd, wat wil zeggen dat deze jaarlijks iets omhooggaan met een bepaald percentage. De vastgoedbeheerder houdt voor jou in gaten wanneer de huur voor jouw woning of pand omhoog kan en met hoeveel. Vervolgens wordt de nieuwe huur ook toegepast vanaf een bepaalde datum. Ook hier weer: heerlijk om ontzorgd te worden!
Jaarlijkse inspectie, alsmede de eindinspectie
Kies je voor het uit handen geven van het beheer en laat je dit doen door een vastgoedbeheerder, dan is het doorgaans zo dat er een jaarlijkse inspectie plaatsvindt van de woning of van het bedrijfspand. Dit is een prettig gegeven, omdat er dan wordt nagegaan of de woning zich nog in correcte staat bevindt. Eventuele mankementen worden bij de inspectie genoteerd en deze worden daarna gauw verholpen. Ook de eindinspectie valt doorgaans onder het beheerpakket. Dat wil zeggen: de inspectie die wordt gedaan als de woning of het bedrijfspand wordt opgeleverd als een huurder vertrekt.
Uiteraard zijn dit slechts een aantal hoofdtaken die doorgaans binnen een vastgoedbeheerpakket vallen. Afhankelijk van de gekozen vastgoedbeheerder kunnen er nog diverse extra’s aan taken zijn die binnen het beheerpakket vallen. Daarnaast is het tegenwoordig zo dat veel aanbieders van vastgoedbeheer een online beheerpanel hebben. Hierin kun je als eigenaar van een woning of pand gegevens bekijken van de huurder en van het vastgoed, zoals de afhandeling van de huur en de betaalde termijnen, eventuele ingekomen klachten over de woning en actuele bijzonderheden ter zake de woning of het pand.
Vastgoedbeheer: goedkoper dan je denkt
De prijzen die in de markt gelden voor het vastgoedbeheer kunnen verschillen per aanbieder. Zo zijn er vastgoedbeheerders die een vast bedrag per maand rekenen hiervoor, maar ook zijn er beheerders te vinden die een klein percentage van de maandelijks te incasseren huren rekenen. Al voor een aantal tientjes in de maand kun je volledig ontzorgd zijn en geen omkijken meer hebben naar de verhuur van je woning of bedrijfspand. Goed om te weten is verder dat het vaak mogelijk is om korting te krijgen als je meerdere of vele woningen en/of bedrijfspanden in beheer geeft. Vastgoedbeheer is in ieder geval toegankelijk en goedkoper dan je denkt.