Veilig verhuren: herken en voorkom misstanden in jouw woning

veilig verhuren

Je hoort regelmatig in het nieuws dat in woningen hennepplantages, een illegaal bordeel of wapens worden aangetroffen of dat een topcrimineel ergens zit ondergedoken. Dit lijkt ver-van-je-bed, maar huurwoningen zijn een veelgebruikte schuillocatie voor criminele activiteiten. Uiteraard wil je je woning met een gerust hart en veilig verhuren, dus is het belangrijk om huurders met verkeerde bedoelingen te herkennen en te weren. Wij geven tips.

Grote gevolgen voor de verhuurder

Je hoopt natuurlijk dat het nooit gebeurt, maar als er in je woning misstanden plaatsvinden kan dat vergaande gevolgen hebben voor jou als verhuurder. Mogelijk word je woning onderverhuurd, de rekeningen worden niet betaald en de sloten worden vervangen, waardoor je geen toegang meer hebt. Je kunt worden geïntimideerd of de nieuwe bewoners veroorzaken overlast en onveiligheid in de buurt. Je woning kan ernstig beschadigen, maar de verzekering keert bij criminele activiteiten niet uit.

De gemeente kan de woning tijdelijk sluiten, waardoor je huurinkomsten misloopt en je hypotheekverstrekker heeft bij misbruik het recht om de hypotheek op te zeggen. De financiële gevolgen kunnen dus enorm zijn en je loopt zelfs het risico om strafrechtelijk te worden vervolgd. Daarom moet je als verhuurder altijd kunnen aantonen dat je niets met de illegale praktijken te maken hebt.

Signalen van crimineel gedrag van de huurder

Als je je woning verhuurt is het van belang om signalen van crimineel gedrag te herkennen. Criminelen doen er vaak alles aan om onopgemerkt te blijven. Wees je daarom bewust van kleine signalen die kunnen wijzen op criminaliteit. Denk aan contante of ongebruikelijke betalingen, wisselende contactpersonen of huurders die slecht bereikbaar zijn en controles weigeren. Ook activiteiten op vreemde tijdstippen, bouw- en sloopwerkzaamheden, beveiliging voor het pand en afgeplakte ramen moeten alarmbellen doen rinkelen.

Misstanden melden: hoe eerder hoe beter

Vermoed je dat jouw huurder betrokken is bij criminele activiteiten? Wacht dan niet en waarschuw de politie, ook al is je vermoeden klein. Ga je liever niet naar de politie, dan kun je misstanden anoniem melden bij Meld Misdaad Anoniem. Dit is een onafhankelijk meldpunt. De medewerkers nemen je melding met zorg door en waarborgen je anonimiteit. Het meldpunt stuurt de melding door naar de politie, die hiermee dagelijks zaken oplost.

Voorkomen is beter dan genezen

Dus hoe verklein je nu de kans om met een malafide huurder in zee te gaan? Dat begint bij een zorgvuldige screening van je huurder. Controleer de identiteitspapieren en financiële achtergrond van de huurder. Verschijnt hij niet zelf op de bezichtiging? Dan kan dit een signaal zijn. Neem in het huurcontract bepalingen op die je het recht geven om de woning periodiek te controleren en het contract bij misstanden te ontbinden. Lees in deze brochure van de politie waar je verder op moet letten of denk aan onderstaande tips:

 • Zorg dat de huurder wordt gescreend en zelf het huurcontract tekent en de sleutel komt ophalen;
 • Ga alleen akkoord met bankbetalingen, waarbij de naam van de rekeninghouder overeenkomt met de huurder;
 • Maak afspraken over een periodieke controle van de woning i.v.m. onderhoudswerkzaamheden;
 • Laat de huurder een elektriciteitscontract afsluiten op zijn eigen naam;
 • Vraag altijd om een borgsom;
 • Zet mondeling gemaakte afspraken altijd op papier en op de mail en houd alles goed bij;
 • Doe een voorinspectie met duidelijke foto’s van de staat van het gehuurde, voorzien van datum en handtekening van de huurder;
 • Leg de meterstand(en) vast als de huurder de woning betrekt.
 • Heb je je huurder goed gescreend, is je contract goed in elkaar gezet en wordt de criminele activiteit direct gemeld? Dan hou je de consequenties voor jou als verhuurder zo klein mogelijk.

  Geef een reactie

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.