Verbouwen of verhuizen: waar moet je op letten?

verbouwen

Tegenwoordig is het op de huidige huizenmarkt niet gemakkelijk om een woning te vinden. De wachttijden zijn voor de meeste woningen hoog en de prijzen zijn afgelopen jaren fors gestegen. Daarnaast is de hypotheekrente de afgelopen periode toegenomen. Voor veel mensen is een woning verbouwen daarom een alternatief voor het verhuizen. Daarbij komt kijken dat je gebruikt kunt maken van aantrekkelijke financieringsopties. In dit artikel bespreken wij de belangrijkste met je.

Krapte op de huizenmarkt

Ondanks dat het huidige aanbod koophuizen in het eerste kwartaal van 2019 is toegenomen, is er nog altijd sprake van schaarste op de huizenmarkt. Vaak staan de kopers in de rij, wanneer er een huis in de verkoop gaat. Daarnaast gelden er strengere inschrijfregels en bedragen de wachttijden meerdere jaren. Kortom, om tegenwoordig een woning te kopen moet u veel geduld hebben. Door deze gevolgen kiezen er meer mensen voor om hun woning te verbouwen of uit te breiden, in plaats van te verhuizen.

Om een verbouwing door te voeren zijn er verschillende financieringsmogelijkheden denkbaar. Uiteraard kun je gebruik maken van spaargeld, maar zijn er ook opties vanuit externe instanties. Zo bestaan er verbouwingsleningen, persoonlijke leningen en het doorlopend krediet. Deze leningen focussen zich allemaal op verschillende leendoelen.

Spaargeld

Een verbouwing financieren met spaargeld is de meest voor de hand liggende optie. Wanneer je per persoon meer dan € 30.000 aan spaargeld op de bank hebt staat, kan het zeker slim zijn om je huis te verbouwen met spaargeld, in verband met de vermogensrendementsheffing. Heb je geen spaargeld, dan is geld lenen voor je verbouwing een optie. Daarbij heb je de keuze uit een verbouwingslening, persoonlijke lening en het doorlopend krediet.

Verbouwingslening

Verbouwingsleningen behoren tot het consumptief krediet. Daarnaast heeft deze soort lening een aantal specifieke kenmerken. Zo heeft de lening een langere looptijd, waardoor lagere maandlasten kunnen worden gerealiseerd. Bovendien betreft de lening een vast rentetarief en maandbedrag. Hierdoor is de rente onder voorwaarden fiscaal aftrekbaar. Ten slotte biedt een verbouwingslening een lagere rente, wanneer er sprake is van een eigen woning.

Persoonlijke lening

Persoonlijke leningen zijn geschikt voor aankopen met een bepaalde levensduur. De looptijd van de lening zou niet langer moeten zijn dan de levensduur van het product, zodat het product is afbetaald als je het wil vervangen. Denk daarbij dus goed aan de afschrijvingstermijn van je product, zodat je niet onnodig lang hoeft af te lossen.

Doorlopend krediet

Een doorlopend krediet kies je wanneer je zo nu en dan wat grotere bedragen nodig hebt, bijvoorbeeld voor een langlopende verbouwing die je niet met een hypotheek betaalt. Vaak weet je nog niet wat de uiteindelijke kosten gaan worden. Hierdoor heb je meer flexibiliteit. Over het algemeen is het doorlopend krediet de meest geschikte leenvorm voor een aanstaande verbouwing.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.