Verhuizen binnen eigen gemeente om boeterente te vermijden?

boeterente

Wil je profiteren van de lage hypotheekrente? Dan is je hypotheek oversluiten een mogelijkheid, maar hier betaal je wel boeterente voor. En de kans is groot dat dat bedrag hoger is dan de besparing door de lagere rente. De oplossing? Verhuizen in je eigen buurt. Is de ‘rentehopper’ een nieuw fenomeen in de onstuimige huizenmarkt? Independer hoorde er in haar netwerk steeds vaker over en ontdekte zelfs een straat in Zeist waar al vier mensen vanwege de lage hypotheekrente naar een ander huis hopten. De vergelijkingssite dook in de wereld van de rentehopper.

“Toen we het huis vier deuren verderop kochten, konden we van onze oude dure hypotheek met 5,2% rente af, zonder de kosten van een boeterente”, zegt rentehopper Merel uit Zeist. “We wonen nu in een groter huis, in onze eigen straat. Met onze nieuwe annuïteitenhypotheek – deels aflossingsvrij – tegen 2,2% rente, liggen onze maandlasten lager dan bij ons vorige huis”. Merel is niet de enige, drie andere straatbewoners hopten ook naar een nieuwe woning vanwege de historisch lage rente.

42% huisbezitters sluit hypotheek niet over vanwege boeterente

Veel mensen die langer geleden een hypotheek afsloten, betalen veel meer rente dan wanneer ze nu weer een hypotheek afsluiten. Als ze hun hypotheek oversluiten naar een nieuwe hypotheek, dan betalen ze een boete aan de hypotheekverstrekker: de zogenaamde boeterente. Deze boete compenseert de rente-inkomsten die de bank misloopt voor de resterende looptijd van de hypotheek. Maar de boeterente is voor veel mensen een reden om hun hypotheek niet over te sluiten. Dat blijkt uit representatief onderzoek onder huisbezitters door Q&A Insights & Consultancy in opdracht van Independer. Vanwege de hoge boeterente sluit 42% van de huisbezitters de hypotheek niet over.

Ruim 150.000 mensen verhuisden de afgelopen 5 jaar voor lagere hypotheekrente

“Boeterente kun je terugverdienen via de lagere maandlasten van je nieuwe hypotheek. Ik adviseer klanten altijd om dat eerst goed te berekenen. Als blijkt dat de boeterente te hoog is en je wilt toch graag die lage hypotheekrente, dan is verhuizen de enige optie. Als iemand gaat verhuizen, wordt de oude hypotheek boetevrij afgelost en wordt er een nieuwe afgesloten tegen de actuele, historisch lage hypotheekrente,” zegt Marga Lankreijer, hypotheek-expert bij Independer.

In het onderzoek van Q&A Insights & Consultancy geeft 4,4% van de huisbezitters aan dat ze in de afgelopen vijf jaar verhuisd zijn vanwege de lagere hypotheekrente. Als wordt uitgegaan van 3,5 miljoen huisbezitters mét een hypotheek (bron: Nederlandse Vereniging van Banken), zijn dit zo’n 154.000 huisbezitters. De meeste respondenten geven aan dat ze in hun eigen gemeente zijn verhuisd.

“Het geld dat vroeger aan rente opging gebruiken we nu om af te lossen”

In dezelfde straat als Merel woont Jaap die met zijn gezin een rentehop maakte: “We hebben nu een groter huis dan voorheen, in dezelfde buurt. De uitgaven in ons huishoudboekje zijn vrijwel gelijk gebleven terwijl we ook nog de verbouwing hebben meegefinancierd. Het geld dat vroeger aan rente opging gebruiken we nu om een groter deel van de hypotheek af te lossen.”

Marga Lankreijer: “Rentehoppers bestaan, dat is duidelijk. Ik weet niet of de deze groep snel gaat groeien, verhuizen is een ingrijpende stap. Ik hoor er daarentegen wel steeds vaker over in mijn netwerk en van klanten aan de telefoon. Het is denk ik een ‘nu of nooit’-gevoel dat mensen hebben. Zeker nu er af en toe geluiden in de media zijn dat de rente gaat stijgen. Dat maakt die lage hypotheekrente extra verleidelijk.” Op het weblog van Independer staat nog een artikel met meer informatie over het oversluiten van je hypotheek.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.