Verhuizen en je energieleverancier

Verhuizen en energieleverancier

Ga je binnenkort verhuizen? Naast het inpakken van al je spullen, is het belangrijk om ook aandacht te besteden aan je lopende abonnementen en contracten. Geef op korte termijn aan je internetprovider door dat je gaat verhuizen. En wat ga je doen met het contract bij je huidige energieleverancier? Meeverhuizen? Of is overstappen ook een optie? We leggen het je uit. 

Soorten energiecontracten

De meeste mensen hebben een energiecontract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven. Energieleveranciers mogen 2 keer per jaar (1 januari en 1 juli) de variabele energieprijzen aanpassen. Een dergelijk variabel energiecontract kun je elk moment opzeggen met een maand opzegtermijn. Heb je een vast energiecontract (voor bepaalde tijd met vaste tarieven)? Dit contract staat op naam, dus niet op adres. Om een opzegvergoeding te voorkomen is het voordeliger om dit vaste energiecontract mee te verhuizen naar je nieuwe adres. Geef op tijd bij je energieleverancier aan dat je gaat verhuizen. 

Verhuizen en overstappen van energie

Als je gaat verhuizen en je hebt een variabel energiecontract, dan kan je verhuizing een goede gelegenheid zijn om over te stappen van energieleverancier. Deze stappen moet je doorlopen:

 1. Zeg op tijd (een maand van tevoren) je huidige energiecontract op. Op de dag van de sleuteloverdracht neem je samen met de nieuwe bewoners of woningbouwvereniging de meterstanden op. Deze geef je vervolgens door aan je energieleverancier zodat deze de eindafrekening van je oude woning kan opmaken. Wacht hier vooral niet te lang mee.
 2. Regel uiterlijk 2 weken voor de geplande verhuisdatum een nieuw energiecontract voor de nieuwe woning. Hiervoor kun je prima een van de vele energievergelijkers raadplegen. Voordeel hiervan is dat de energievergelijker op basis van huishoudensgrootte een schatting kan doen van het energieverbruik in je nieuwe woning. Vervolgens krijg je binnen een mum van tijd een overzicht van de beste deals voor je nieuwe adres.
 3. Zodra de sleuteloverdracht plaatsvindt van je nieuwe woning, neem je met de oude bewoners de meterstanden op. Deze geef je door aan je nieuwe energieleverancier. Wacht hier ook weer niet te lang mee. De nieuwe leverancier bepaalt op basis van het historisch verbruik van je nieuwe woning het termijnbedrag dat je gaat betalen.

Dat is alles! Ben je vergeten om uiterlijk 2 weken voor de verhuisdatum energie aan te vragen op je nieuwe adres? Heb je zelfs al een brief ontvangen van de netbeheerder over een afsluiting? Zoek dan uit bij welke leveranciers je terecht kunt voor een spoedprocedure. De klantenservices van energievergelijkers kunnen je hier ook bij ondersteunen.

Nog een laatste praktische verhuistip: overweeg je om de hulp van een verhuisbedrijf in te roepen? Maar heb je geen idee welke kosten hierbij komen kijken? Eenvoudig: met deze handige verhuiskosten calculator kun je binnen een paar minuten online een prijsindicatie krijgen van jouw verhuiskosten. 

 

2 Comments

 • Alex says:

  Goede tips, vooral het stukje over de opzegvergoeding bij een lopend contract. Nooit geweten dat daar een boete op zit!

 • JAAP.NL says:

  Hi Alex,

  Wat fijn dat je wat aan de tips hebt gehad! In zulke situaties is het inderdaad altijd prettig om vooraf te weten of je risico maakt op eventuele boetes.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.