Verhuizen met kinderen? 7 tips

verhuizen met kinderen

Bij verhuizen komt vaak veel stress kijken. Dat begint al bij het inpakken van je oude huis en het klaarmaken van je nieuwe huis. Maar daarna ben je er natuurlijk nog niet. Je woont in een nieuwe buurt, moet nieuwe contacten opdoen en nieuwe vastigheden vinden. Zonder kinderen vraagt dit al veel van mensen en met kinderen verdubbelt deze stress zich in no time. Deze 7 tips helpen je om van verhuizen met kinderen een fijn avontuur te maken.

1. Toon je gevoelens

Kinderen voelen spanning, emotie en stress en deze gevoelens zijn in overvloed aanwezig bij een verhuizing. Dit mag ook en kinderen mogen dit best zien. Wanneer jij te vrolijk gaat doen en doen alsof alles koek en ei is (terwijl dit niet zo is), is dit verwarrend voor kinderen. Wees realistisch in wat je voelt en denkt, zodat zij ook weten dat ze best verdrietig mogen zijn.

2. Creëer rustmomenten

Bouw voor jezelf en voor je kinderen verplichtte rustmomenten in en benoem dit ook op deze manier. Het komende uur gaan we niets doen aan de verhuizing, we gaan lekker pannenkoeken eten! Of wandelen, naar de speeltuin, lezen… Zolang je maar je eigen gedachten en hiermee ook de gedachten van je kinderen kan lostrekken van de verhuizing.

3. Zorg voor overzicht

Hoe meer overzicht jij hebt (we love lijstjes), des te meer overzicht krijgen je kinderen. Maak lijstjes van wat er nog moet gebeuren, van wat je hebt ingepakt en in welke doos dit zit en van nieuwe dingen die je wil doen in je nieuwe buurt. En zorg dat deze lijstjes goed zichtbaar zijn voor je kinderen, zodat zij voelen dat je alles onder controle hebt.

4. Geef je kind een verhuisdoos

Hoe lastig het ook is, want je raak het overzicht kwijt, laat je kinderen zelf hun spullen inpakken als ze dit willen. En als ze slapen kun je alsnog door hun verhuisdoos heen om te documenteren waar alles in zit (je wil ook niet wekenlang een huilend kind, omdat zijn speciale potloden niet te vinden zijn).

5. Maak samen keuzes

Natuurlijk zijn er veel keuzes die jij als ouder moet maken, maar er zijn er genoeg die je samen met je kinderen kan maken. Laat hen meebeslissen, vraag om input en ideeën en maak samen keuzes.

6. Verken de nieuwe buurt op een leuke manier

Voor kinderen is een nieuwe buurt een nieuwe buurt, ook al is het drie straten verderop. Hun leefwereld is veel kleiner dan die van ons, waardoor ze helemaal opnieuw moeten aarden. Neem ze een aantal keer voor de verhuizing mee naar de nieuwe buurt en laat ze alle leuke onderdelen zien. Een speurtocht maakt het ook extra avontuurlijk.

7. Zorg direct voor een thuisgevoel

Kom erachter welke rituelen in jullie oude huis voor een thuisgevoel zorgde. Was dit elke dag een kop thee om dezelfde tijd? Of een ochtendritueel? Samen boodschappen doen? Zorg dat je direct vanaf het eerste moment deze rituelen weer oppakt. Ook wanneer je druk bent met uitpakken en verven. Deze rituelen zorgen voor een positief gevoel en helpen aarden in een nieuwe omgeving.

Hoeveel een verhuizing (met of zonder kinderen) niet altijd even leuk is, moet het toch gebeuren. Maak er daarom het beste van en blijf vooral ademen. En deze tips tegen verhuisstress helpen je hier ook een handje bij. Succes!

Door Cindy Stechweij op 26 oktober 2018

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.