Verhuizen? Zo regel je je energiezaken

energie

Een nieuw huis? Spannend! Binnenkort ga je verhuizen en er zijn een hoop zaken waar je aan moet denken en moet regelen. Voor veel mensen kan dit een stressvolle periode zijn. Een van de dingen waar je vaak niet snel aan denkt is je energie. Er zijn dan verschillende opties. Zo kan je energie vergelijken en overstappen naar een goedkopere energieleverancier of je energiecontract mee verhuizen. Wat is wijsheid? Wij leggen de opties uit.

Check je huidige contract

Voordat je energie in je nieuwe woning gaat regelen is het belangrijk om je huidige energiecontract goed door te nemen. Check hoelang je contract nog loopt en of het nog past bij je nieuwe woonsituatie. Houd er rekening mee dat de energieleverancier verwerkingstijd nodig heeft. Het is daarom verstandig om dit minimaal twee weken voor sleuteloverdracht te regelen.

Verhuizen en overstappen

Zodra je precies weet wat er in het huidige contract staat is het belangrijk om de afweging te maken tussen een contract meeverhuizen of een nieuw contract af te sluiten. Heb je een contract voor onbepaalde tijd? Dan kan je kosteloos overstappen. Vergelijk energie en kies een contract dat bij je past. Zo bespaar eenvoudig honderden euro’s tijdens je verhuizing.

Heb je een contract voor bepaalde tijd waarvan de looptijd nog niet is verstreken en wil je toch overstappen? Dan mag je energieleverancier een opzegvergoeding vragen. Ook loop je dan vaak de welkomstpremie mis. Dit geeft een hoop extra kosten. In dit geval raden we je aan om het contract mee te verhuizen. Geef de verhuizing bij je energieleverancier door. Zodra je energiecontract is afgelopen, kan je kosteloos overstappen naar een goedkopere energieleverancier.

Datum sleuteloverdracht doorgeven

Je energieleverancier moet weten wanneer je de sleutel krijgt. Dit geldt als je het energiecontract meeverhuist en als je een nieuw energiecontract afsluit. Geef de sleuteldatum minimaal twee weken van tevoren door. Zo heeft de energieleverancier genoeg verwerkingstijd om alles voor je te regelen.

Vul meterstanden in

Schrijf op de dag van verhuizing de meterstanden op van je oude en nieuwe huis. Doe dit samen met de nieuwe en oude eigenaar/huurder. De meterstanden van je nieuwe huis moet je zelf doorgeven aan je energieleverancier.

De meterstanden van je oude huis heb je nodig om de eindafrekening te controleren. De eindafrekening ontvang je binnen 6 weken na de verhuizing. Klopt er iets niet? Neem dan contact op met je energieleverancier.

Verhuizing vergeten door te geven

Verhuizen kan best stressvol zijn en dan schiet er wel eens wat bij in. Zoals het regelen van je energie. Gelukkig kom je nooit direct zonder stroom of gas te zitten. De netbeheerder neemt de levering van stroom en gas dan tijdelijk voor haar rekening.

Geef je verhuizing zo snel mogelijk door aan je energieleverancier of sluit een nieuw contract af. Kies voor de eerst mogelijke sleuteloverdracht datum. Bel daarna even met je leverancier om de situatie uit te leggen, dan zijn ze gelijk op de hoogte. De energieleverancier zal de kosten voor de energie verrekenen met die je al hebt verbruikt.

Nog meer tips nodig om een verhuizing zo soepel mogelijk te laten lopen? Die lees je hier.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.