Verhuizing checklist: deze zaken moet je vooraf regelen

Verhuizing checklist

Eindelijk, het is zo ver! Elke centimeter van je huis staat vol met dozen: de verhuizing staat voor de deur. Naast het inpakken van je spullen komen er bij een verhuizing nog heel wat andere zaken kijken. Om te voorkomen dat je door de bomen het bos niet meer ziet, hebben we in deze verhuizing checklist een aantal praktische zaken op een rijtje gezet. Waar moet je allemaal aan denken bij een verhuizing?

Nieuwe adres doorgeven

Je wil natuurlijk niet dat je post op je oude adres wordt geleverd. Daarom is het belangrijk om je adreswijziging door te geven aan verschillende instanties. Dat begint bij de gemeente. Hier moet je je overigens ook inschrijven indien je naar een nieuwe gemeente bent verhuisd. Andere contacten om op de hoogte te brengen zijn je:

  • bank;
  • werkver;
  • sportclub;
  • dokter en tandarts;
  • telefoon- en internetprovider;
  • verenigingen;
  • eventuele school of kinderopvang.

Denk verder aan bedrijven waar je een abonnement hebt afgesloten (van Postcodeloterij tot krant), goede doelen en uiteraard je eigen vrienden en familie.

Internet, tv en bellen afsluiten

Als je naar een nieuw adres verhuist, dan is het slim om je huidige internet- en tv abonnement onder de loep te nemen. Mogelijk wil je ook een vaste telefoonaansluiting. In dat geval kun je een Alles in 1 pakket overwegen. Om het voordeligste abonnement voor internet (eventueel gecombineerd met tv en bellen) te vinden, kun je het beste eerst aanbieders van internet en tv vergelijken. Een verhuizing is namelijk al duur genoeg. Daarnaast zie je dan ook meteen of er glasvezel beschikbaar is op je nieuwe adres. De korting bij het overstappen is natuurlijk een leuk extraatje.

Gas, water en licht regelen

Ook het activeren van een aansluiting bij een leverancier voor gas, water en licht is natuurlijk van belang. Controleer je huidige contract zodat je kan beslissen of je overstapt of dat je je huidige contract meeneemt naar je nieuwe huis. Net als bij internet en tv kun je vaak kosten besparen als je overstapt. Voor de verhuizing is het nodig om de datum van sleuteloverdracht aan je leverancier door te geven. Daarnaast moet je altijd de meterstanden van gas, water en licht noteren, tenzij je een slimme meter hebt die dit automatisch uitleest.

Wil je je huis graag verduurzamen en ga je liever voor zonnepanelen? Indien die nog niet geïnstalleerd zijn, is het zeker de moeite waard om eens te checken of er in jouw gemeente subsidies verkrijgbaar zijn op het gebied van verduurzaming.

Verzekeringen regelen

Er zijn een aantal verzekeringen die noodzakelijk of aanbevolen zijn om in orde te maken. Een brandverzekering voor je kersverse huis is een must, dus die moet je zeker op tijd regelen (opstalverzekering). Een inboedelverzekering zorgt ervoor dat losse spullen in je huis gedekt zijn. Deze is niet verplicht maar wel verstandig. Je kunt zowel je oude als je nieuwe huis verzekeren voor inboedel. Tijdens een verhuizing is de kans immers groter dat er spullen kapot gaan en dat dek je op deze manier af.

Hopelijk heeft deze verhuizing checklist je een beetje geholpen om je voor te bereiden op de verhuizing. Heb je zelf nog waardevolle tips? Deel deze vooral met ons! En vergeet zeker niet dat de verhuizing ook wel echt een leuke activiteit is, helemaal als je tot in de puntjes bent voorbereid.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.