Verhuren via Airbnb: wat komt er allemaal bij kijken?

verhuren

Het aantal toeristen dat Amsterdam op hun bucketlist hebben staan blijft maar stijgen. Het verhuren van een kamer of woning in Amsterdam wordt steeds aantrekkelijker en de mogelijkheid om een beetje bij te verdienen is ook niet verkeerd. Voel jij er ook wel wat voor om je woning te verhuren? Dit is waar je rekening mee moet houden.
 

Waar moet je rekening mee houden?

Verhuren kan op verschillende kanalen en manieren. Hoe je het wendt of keert, bij het verhuren van een kamer of woning komen uiteraard veel zaken kijken. Een kamer verhuren is iets anders dan je hele woning verhuren. Je kamer verhuren mag 365 dagen per jaar, maar om je woning te verhuren voor vakantieverhuur, zoals Airbnb, daar zitten andere regels aan verbonden. Zo valt het verhuren via Airbnb vaak buiten de verzekeringspolis. Dit wil zeggen dat als er schade ontstaat in de periode van verhuur, dit niet altijd wordt vergoed door de verzekeraar. Wil je echter wel dat de woning verzekerd is in de periode van verhuur, dan kan er een inboedelverzekering met dekking voor Airbnb-verhuur worden aangeschaft. Wil je zeker weten of jouw verzekering eventuele schade tijdens de verhuur niet vergoed? Neem dan altijd even contact op met je verzekering en sluit anders een extra verzekering af om vervelende situaties te voorkomen.

Welke regels zijn er voor verhuren via Airbnb?

Naast de bovengenoemde voorwaarde zijn er nog enkele regels waar je op de hoogte van moet zijn als je een kamer of woning wil gaan verhuren. Zo heeft de gemeente regels opgesteld voor particulieren die een kamer of gehele woning willen verhuren via Airbnb. De ruimte die wordt verhuurd moet brandveilig zijn en er moet toeristenbelasting en eventueel inkomstenbelasting worden overgedragen. Gaat het om een gehele woning in Amsterdam? Dan mag deze maximaal 60 dagen per kalenderjaar verhuurd worden aan maximaal vier personen tegelijkertijd. Het gaat dan uitsluitend om verhuur door de hoofdbewoner met toestemming van de Vve. Uiteraard moet ook deze woning brandveilig zijn en je buren mogen er geen overlast van ervaren. De gemeente Amsterdam staat het verhuur van 60+ nachten toe onder voorwaarde dat de bewoners maximaal 40% van hun woonoppervlak verhuren. Als je ervoor kiest om je woning aan toeristen te verhuren, wordt dat gezien als vakantieverhuur. Over inkomsten uit vakantieverhuur moet je toeristenbelasting en inkomstenbelasting betalen.
 

De voor- en nadelen voor verhuurders

Zolang je de regels naleeft is er weinig te vrezen. Om een duidelijk beeld te geven van Airbnb en te helpen bij de keuze om te gaan verhuren heeft JAAP hier een aantal voor- en nadelen voor jou als verhuurder op een rijtje gezet. Naast dat het een mooie manier is om extra geld te verdienen, geeft Airbnb de mogelijkheid om de verdeling van marktconforme prijzen in te zien. Het voordeel is dat je zelf de huurprijs kan bepalen per periode. Daarnaast hoef je als verhuurder niet te vrezen voor wanbetalingen. Het bedrag wordt 24 uur na de boeking veilig overgeschreven via Airbnb. Ook wordt het in contact komen met verschillende culturen gezien als een positieve bijdrage van Airbnb.

Tegenover de voordelen staan ook enkele nadelen. Zo vraagt Airbnb om een persoonlijke benadering vanuit de kant van de verhuurder. Hierbij gaat het om het geven van een warm welkom aan de huurder. Vaak gaat het om korte termijnverhuur waardoor je tegen het probleem ‘tijd’ oploopt. Om vervelende situaties te voorkomen, moet je van tevoren goed uitzoeken wat de regels zijn en of je wel goed verzekerd bent voor Airbnb-gasten.

Kortom: wees voorbereid, houd rekening met de verzekering en hypotheek. Vergeet je niet te houden aan de regels en houdt de voor- en nadelen in je achterhoofd. Bij het verhuren van een kamer of woning staan deze zaken zo vast als een huis.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.