Verschillende soorten makelaars: hoe zit dat?

soorten makelaars

Wanneer je een woning wil kopen, verkopen of verhuren zijn er heel veel makelaars die jou maar al te graag willen helpen tijdens dit proces. Het is daarom belangrijk dat je op zoek gaat naar de beste makelaar bij jou in de buurt. Want die kent tenslotte de lokale situatie op de huizenmarkt. Let er op dat deze persoon je een goed gevoel geeft, bij je past en jouw belangen goed behartigt. Maar ook is het van belang om eerst op zoek te gaan naar het juiste type makelaar. Er zijn namelijk verschillende soorten makelaars die je kunt benaderen. Lees verder en kom erachter welke makelaar jij nodig hebt en wanneer je welke makelaar inschakelt.

Taxateurs

Een taxateur schakel je in om de waarde van een woning te laten bepalen. Dit is een andere waardebepaling dan die de verkoopmakelaar uitvoert om de vraagprijs van je eigen woning te bepalen. Een taxatie vraag je namelijk aan als je een woning wil aankopen. Dit is een grondig onderzoek en een erg belangrijk onderdeel bij het aanvragen van je hypotheek.

De hypotheekverstrekker wil namelijk weten wat de exacte taxatiewaarde is om zo te bepalen op de hypotheek reëel is. Je kunt je eigen woning natuurlijk ook laten taxeren als je een exacte waarde wil weten voordat je je woning verkoopt. Bijvoorbeeld als je woning aan- of uitgebouwd is en de waarde niet zo makkelijk met woningen in dezelfde straat vergeleken kan worden.

Nieuwbouwmakelaars

Er zijn ook gespecialiseerde makelaars wanneer je zoekt naar een nieuwbouwhuis. Doordat zij ervaring hebben op dit gebied, hebben zij vaak de juiste ingangen om snel bij de verkoop aanwezig te zijn. Dit is vaak al ver voor de oplevering van het huis. Hierdoor ontstaan grote voordelen: je kan bijvoorbeeld tijdens de bouw aangeven waar je persoonlijke voorkeuren liggen. Daarnaast denkt de makelaar hier ook in mee en krijg je advies over hoe je het beste het budget kunt verdelen en inzetten.

Verkoopmakelaars

Deze type makelaars zijn gespecialiseerd en inzetbaar bij de verkoop van je huis. De verkoopmakelaar ontzorgt je tijdens het proces van de verkoop. Zo neemt hij alle werkzaamheden op zich om het huis zo goed mogelijk in beeld te brengen bij potentiële kopers. Hierbij kan je denken aan het promoten van de woning via verschillende platformen. Daarnaast verzorgen ze alle bezichtigingen en halen ze alles uit de onderhandelingen om het ideale bod te ontvangen.

In jouw regio zijn waarschijnlijk verschillende verkoopmakelaars die zich aanbieden. Een makelaar vergelijken is daarom verstandig om vooraf te doen. Zo kom je er achter of jouw wensen en eisen passen bij het pakket dat de makelaar aanbiedt en hoeveel courtage de makelaar vraagt.

Aankoopmakelaars

Wanneer je van plan bent om een huis te kopen, is het vinden van een goede aankoopmakelaar in de regio geen slecht idee. Een aankoopmakelaar weet als eerste welke huizen beschikbaar komen. De onderhandelingen worden van je overgenomen en je hoeft zelf alleen maar duidelijk te maken hoe jouw droomhuis eruit ziet. Zo weet de makelaar waar hij moet zoeken en kan hij adviseren welk huis je het beste kunt kopen in jouw situatie met het vrijgestelde budget.

Internetmakelaars

Van de verschillende soorten makelaars, is deze nog het meest onbekend. Tegenwoordig zijn er allerlei internetmakelaars die je kunt inschakelen bij de verkoop van je woning. Er zijn verschillende vormen waar je uit kan kiezen. Wat deze ‘internetmakelaars’ gemeen hebben is dat jij als eigenaar je woning zelf verkoopt. Dit kan heel basic, waarbij alleen je woning op een platform wordt geplaatst. Maar er zijn ook uitgebreidere opties waarbij de makelaar toch nog veel uit handen neemt. Dit bespaart hoge makelaarskosten, maar je krijgt vaak wel meer op je bordje dan wanneer je een verkoopmakelaar inschakelt.

Bedrijfsmakelaars

Een bedrijfsmakelaar, ook wel BOG-makelaar genoemd, is gespecialiseerd in bedrijfsonroerendgoed. Deze makelaars kunnen je helpen bij de aankoop, verkoop of verhuur van commercieel vastgoed. Dit is uiteraard een hele andere hoek dan bij de woonmakelaar. Een bedrijfsmakelaar werkt veel met ondernemers en beleggers die vaak grote investeringen doen. Zij hebben dus veel contacten en uiteraard de nodige kennis en ervaring om jou van dienst te kunnen zijn.

Nu je weet welke verschillende soorten makelaars er zijn en wat ze doen, helpt dit je om de beste keuze te maken. Dan straks alleen nog het aanbod vergelijken zodat de ideale makelaar je kan helpen bij de aankoop, verkoop of misschien verhuur van je woning!

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.