Verzekeringen voor een huurhuis

verzekeringen voor een huurhuis

Er zit een groot verschil in het financieren van een koopwoning of een huurwoning. Ook wat betreft verzekeringen voor een huurwoning maak je andere keuzes dan bij een koopwoning.

Verzekeringen voor een huurhuis: waar let je op?

Wanneer je goed verzekerd bent, woon je prettiger. Je betaalt maandelijks een vast bedrag en je komt niet voor onverwachte hoge kosten te staan als het gaat om schade of diefstal van je inboedel. Maar welke verzekeringen kun je het beste afsluiten en waar moet je opletten?

Inboedelverzekering

De belangrijkste verzekering voor huurders van een huurwoning is een inboedelverzekering. Hiermee zijn je spullen in huis, zoals meubels en elektrische apparaten en andere waardevolle spullen verzekerd tegen inbraak en schade. Bij schade moet je denken aan schade die wordt toegebracht door bijvoorbeeld water of brand. Wanneer je zelf je laptop laat vallen per ongeluk en er is schade, dan zal dat niet door de inboedelverzekering gedekt worden. Dan zal je zelf in de buidel moeten tasten helaas.

Aansprakelijkheidsverzekering

Als huurder ben je niet de eigenaar van de woning. Wanneer je een koopwoning hebt, sluit je een opstalverzekering af. Hiermee is je woning verzekerd tegen schade. Deze verzekering zal de verhuurder van de woning hebben afgesloten. Maar wanneer je als huurder serieuze schade aanbrengt aan het huis, bijvoorbeeld waterschade, dan kun je je aansprakelijkheidsverzekering aanspreken indien de eigenaar je aansprakelijk stelt voor de schade aan zijn bezit. Daarnaast ben je met deze verzekering ook gedekt als jij of je kind schade toebrengt aan anderen of andermans spullen, bijvoorbeeld als een voetbal door de voorruit van de buurman gaat. De verzekeraar zal onderzoeken of er geen sprake is van opzet, want in dat geval wordt er geen schade uitgekeerd.

Rechtsbijstandsverzekering

Misschien ben je net ingetrokken in je fantastische nieuwe huurwoning. Maar je bent erachter gekomen dat het met de buren niet zo klikt en het dreigt zelfs uit de hand te lopen. Dan kan juridisch advies heel fijn zijn om je sterker te voelen en te voorkomen dat het echt uit de hand loopt. Met een rechtsbijstandverzekering hoef je deze kosten niet zelf te betalen als je de juiste dekking hebt. Een rechtsbijstandverzekering kun je niet afsluiten als er al een conflict loopt, dit moet je daarvoor doen. Anders zou iedereen dat gaan doen die juridisch advies nodig heeft.

Voorkom dat je te veel verzekeringen afsluit

Wanneer je gaat samenwonen in een huurwoning is het verstandig om samen naar je verzekeringen te kijken. Veel verzekeringen gelden namelijk per huishouden. Je hoeft dus niet ieder een aparte inboedelverzekering af te sluiten. Dam betaal je onnodig dubbel, dat is zonde van het geld. Kinderen vallen onder de aansprakelijkheid van ouders, daar hoeft dus niet een aparte verzekering voor afgesloten te worden.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.