Vier tips voor het afsluiten van een hypotheek

afsluiten van een hypotheek

Als je een huis wil kopen dan zul je naar alle waarschijnlijkheid een hypotheek af moeten sluiten om deze grote investering te kunnen bekostigen. Tegenwoordig kun je dit type lening online afsluiten, je hoeft dus niet meer naar een bank of een andere verstrekker toe te gaan. Dit hoeft desondanks niet per se, het is ook zeker mogelijk om wel naar de kredietaanbieder toe te gaan voor het afsluiten van een hypotheek. De onderstaande tips kun je hierbij gebruiken.

Overlijdensrisicoverzekering

Wanneer je de keuze maakt om een hypotheek af te sluiten waar een overlijdensrisicoverzekering in zit dan zou het kunnen dat de verstrekker je een extra korting geeft hiervoor. Je zult hierdoor dus besparen op de rente die je moet betalen voor je hypotheek. Het is natuurlijk zeker van belang dat je bij onverhoopt overlijden goed verzekerd bent. Toch is een hypotheek met overlijdensrisicoverzekering niet in alle gevallen de beste optie. Het is dan ook van belang dat je hier goed advies over krijgt. Zo zul je geen onnodige risico’s lopen, terwijl je ook kunt bepalen of de rentekorting interessant is of niet.

NHG-voorwaarden

Bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek zou het kunnen dat je het kunt financieren op basis van NHG-voorwaarden. Dit is het geval voor hypotheken tot een bedrag van 265 duizend euro. Je zult hiervoor eenmalig een borgsom van 1 procent over de koopsom betalen. Hiervoor ontvang je in de meeste gevallen vervolgens wel een extra korting op de rente van de hypotheekverstrekker. Daarnaast heb je bovendien de garantie bij NHG-voorwaarden dat bij onvoorziene omstandigheden het waarborgfonds garant zal staan. Bij het oversluiten van je hypotheek is het bovendien ook mogelijk het onder NHG te financieren.

Overwaarde

Hoe hoger de overwaarde is op je huis, hoe minder risico de bank zal lopen. Met andere woorden, overwaarde loont! De banken hebben hierom dan ook hun beleid aangaande rente veranderd. Door gebruik te maken van een vergelijkingssite kun je helemaal zelf onderzoeken in welke risicocategorie je zit. Ook kun je dan zelf nagaan wat de goedkoopste rente is in je situatie, wat per kredietverstrekker natuurlijk anders kan en zal zijn. Als je eigen middelen heeft kan het bovendien extra interessant zijn om hier gebruik van te maken. Zo zul je namelijk zorgen voor een verlaging van je hypotheek, wat kan met overwaarde.

Vergelijk

Het vergelijken van alle potentiële hypotheken die jij af kunt sluiten is zeker verstandig. Hierbij moet je niet alleen letten op de rente. Een lage hypotheekrente betekent namelijk niet dat dit de laagste netto maandlasten op zal leveren. Meerdere factoren zijn hierbij belangrijk. De looptijd van de hypotheek is hier een voorbeeld van, maar ook de voorwaarden van de lening.

Met deze factoren moet je dus tevens rekening houden als je de hypotheken met elkaar vergelijkt. Een hypotheek bestaat immers niet voor niets uit twee delen: een rentecomponent en een aflossingscomponent. Beide zijn erg belangrijk! Bij het geld lenen zonder BKR is het bovendien zeker verstandig om alle opties met elkaar te vergelijken.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.