Vooral starters hebben het moeilijk op de woningmarkt

starters

De gekte op de woningmarkt wordt vooral veroorzaakt door de doorstromers. Starters hebben het juist nooit zo moeilijk gehad. Dit heeft ermee te maken dat mensen die voor het eerst een huis willen kopen, voornamelijk jongeren, in het nadeel zijn ten opzichte van mensen die al een huis hebben en een hypotheek kunnen meenemen naar een nieuw huis. Deze doorstromers drijven ook de prijzen op de huizenmarkt verder op, waardoor starters nog duurder uit zijn.

Leeftijdsklasse is veranderd

Volgens ING worden er nooit zoveel woning verkocht als nu – al 60 duizend in het eerste kwartaal, maar de leeftijdsklasse van de kopers is heel erg veranderd. Nu gaat het bij twee van de drie transacties om doorstromers. Tot 2013 kochten 25-minners nog méér woningen dan 55-plussers. Nu is dat omgekeerd. Minder dan 10% van het aantal gekochte woningen wordt gedaan door mensen die jonger zijn dan 25. Meer dan 15% wordt gedaan door mensen van 55 jaar ouder.

Aantal jongeren dat thuis blijft wonen stijgt

Voor starters zonder bemiddelde ouders is het moeilijk om op de woningmarkt te komen. Hierdoor stijgt het aantal jongvolwassenen dat bij de ouders blijft wonen. Het aantal doorstromers ligt al boven het niveau van voor de crisis, het aantal starters op de woningmarkt is nog fors lager dan tien jaar geleden.

Vanwege nieuwe regelgeving kunnen mensen die voor het eerst een huis willen kopen, minder lenen. In het verleden konden ze ook geld lenen om de kosten van de aankoop en eventuele investeringen in de woningen te betalen. Dat kan niet meer. In 2018 kan nog maar een hypotheeklening van 100 procent van de waarde van een woning worden afgesloten. Janssen: ‘Om de kosten koper en eventuele investeringen te betalen, moeten starters daarom vaak duizenden euro’s aan eigen spaargeld meebrengen. Dit is voor velen een te grote barrière. Doorstromers laten ze vaak een woning met overwaarde achter. Voor hen zijn de verscherpte leennormen veel minder problematisch.’

Oude rechten

Starters moeten de volledige hypotheek aflossen om rente te kunnen aftrekken van de belasting. Daarnaast moeten starters de volledige hypotheek aflossen om rente te kunnen aftrekken van de belasting. Voor doorstromers geldt dit niet. Zij behouden hun ‘oude rechten’: een belangrijk deel van hun hypotheek is aflossingsvrij. Hierdoor zijn de netto maandlasten van dezelfde woning voor starters hoger dan voor doorstromers. Daar waar sprake is van een biedingenstrijd zijn starters in het nadeel.

Starters moeten eerste jaren veel aflossen

Als gevolg van de lage rente moeten starters die voor een annuïteitenhypotheek kiezen, de eerste jaren ook veel aflossen. Daardoor wordt het gevaar minder dat hun woning onder water komt te staan, maar worden woningen voor hen nog moeilijker betaalbaar. Dezelfde woning is bij de huidige lage rente zo voor een doorstromer veel beter betaalbaar dan voor een starter.

Indien de starters in het middensegment vallen, is het voor hen ook moeilijker om een huurwoning te krijgen. Zij vallen daarom vaker tussen wal en schip. Lees ook: ‘Tekort aan woningen in het middensigment groeit’.

Bron: De Volkskrant

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.