Huren in vrije sector vaak niet te betalen

Huurwoningen in de vrije sector zijn voor veel huishoudens met een lager middeninkomen niet te betalen. Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) dreigen deze mensen tussen wal en schip te vallen, doordat ze door hun inkomen vaak net niet meer in de sociale huursector terechtkunnen.

Onderzoek van de overheidsdenktank wijst uit dat zo’n 28 procent van de middeninkomens geen maandelijkse huur van 700 euro of meer kan betalen. Het gaat om ongeveer 425.000 huishoudens die veelal minder dan 39.000 euro bruto per jaar binnenkrijgen. Het aanbod aan huurwoningen waar zij terecht kunnen is erg beperkt.

Scheefwoners

Het PBL heeft ook gekeken naar scheefwoners. Dat zijn mensen die in een sociale huurwoning wonen, maar op basis van hun inkomen eigenlijk in de vrije sector moeten zitten. De studie laat zien dat maar 56 procent van de scheefwonende middeninkomens in staat is om de huur voor een huis in de vrije sector op te hoesten.

De problemen op de huurmarkt spelen al langer. Daarnaast is het voor starters de laatste tijd een stuk lastiger geworden om op de koopwoningmarkt een betaalbaar onderkomen te vinden.

Extra maatregelen

Het nieuwe kabinet zou daarom extra maatregelen moeten nemen, vindt het PBL. Hierbij moet onder meer worden gedacht aan een verlenging van de verruimde toewijzingsmogelijkheden in de sociale huursector. Dit kan middeninkomens helpen om zich op korte termijn al vrijer op de huurmarkt te bewegen.

Volgens de denktank staan er in het regeerakkoord wel maatregelen die de speelruimte op de huurmarkt wat vergroten. Die hebben waarschijnlijk alleen pas op termijn effect. Ook middeninkomens die niet kunnen of willen kopen worden nog weinig geholpen, aldus het PBL.

13 Comments

 • S de Boer says:

  Hoop dat hier echt iets aan gedaan gaat worden!
  Vrije sector is vaak te duur en ook geen aanbod. Mijn dochter wil graag een gezin stichten maar op een twee kamerflat niet aan de orde.
  Kopen is waanzin, ze kan tot 209.000 € gaan maar tegenwoordig is t vaak bieden vanaf en zitten ze er steeds naast, het is echt om te huilen

 • A de saegher says:

  En als er dan een woning word aangeboden van 700 euro eisen ze een minimum inkomen van 40.000 euro op jaar basis wie heeft dit met een minimum inkomen ze moeten die particulieren verhuurders eens aanpakken met zulke achtelijke hogen huren die ze vragen

 • Eissing T says:

  Ik zit ook in deze situatie veel te dure woning in de vrije sector ,waarom gooien ze voor ons de huursubsidie niet omhoog , volgend jaar ga ik € 800,00 betalen ik hou nu nog maar € 200,00 per maand over waar ik alles voor moet doen zoals kleden ,eten,eigen bijdrage enz, enz,volgend jaar helemaal houtje bijten,ik ben van plan een kamer te verhuren om een beetje meer geld te hebben maar fijn vind ik dit niet om te doen,ben wel mijn privacy kwijt weet niet of ik daaraan kan wennen ,maar je moet toch wat!!!!.

 • Maria Johanna says:

  Als alleenstaande moeder in een inmiddeld onleefbare nooddituatie verkerend als gevolg van een onrechtvaardige onnodige complexe juridusche strijd van 12 jaar loop ik volledig vanaf 2008 vast door de onpersoonlijke onzorgvuldige besluitvormende ovrrheidseffecten Mede omdat er geen betaalbare woonruimte te realiseren is dus uit nood geboren verblijven wij op recreatieterreinen met alle nadelen van dien Inmiddels 12 x onder druk noodgedwongen verkast Radeloos blijf ik zoeken met ontmoedigend effect
  Recent 90 procent vocht geeft de hygrometer aan in het niet geisoleerde zomerhuisjes met als gevolg een fikse longinfectie Uitgerekend hier treedt de gemeente handhavend op naar zgn illegale bewoning binnen 3 maanden weg anders 16.500 euro dwangsom …..Gemeentes klikken aan: land van verblijf onbekend gevolg status migrant !!! zorgverzekeraar en svb zijn je kwijt in hemelsnaam Koningrijk det Nederland Waar ligt een oplossing voor inmiddels vele welwillende oprechte Nederlandsen burgers

 • Odilia says:

  En er zijn al zo weinig huurwoningen in de vrije sector…

 • NT says:

  Hier nog een .. we zouden bruto net boven de grens zitten om een sociale huurwoning te krijgen. Maar we mogen NETTO wel minimaal 800 ophoesten voor een particuliere woning die er al nauwelijks zijn of in slechte staat verkeren. Je valt letterlijk tussen wal en schip! En bedankt overheid. En de particuliere huurmarkt maakt hier zijn misbruik van.

 • wil wegens overlijden echtgenoot terug naar nederland. het is niet alleen voor dertigers maar ook voor ouderen met aow en klein pensioentje niet haalbaar om iets te huren heb wel geld i.v.m. verkoop huis, toch verlangen ze dat ik 4 – 4,5 x de huurprijs per maand heb. dit is niet realistisch. ben zelfs bereid 1050,- euro te betalen + bijk. kosten, helaas is dit ook nog te weinig.

 • RM says:

  Wat ze je niet vertellen als je het contract samen tekent voor een vrije sector huurwoning: bij vertrek of overlijden van partner kijken ze naar het inkomen van de achtergebleven partner. Voldoe je niet aan de inkomenseis (en wie voldoet daar in zijn eentje aan?)dan moet je de woning verlaten. Anders gaan ze naar de rechter. En dat verlies je altijd. Geen vangnet, geen recht op toeslag of huurverlaging, niks. Daar sta je dan. Op straat. Omdat je ooit werd gedwongen om een vrije sector woning te nemen. Omdat je teveel verdiende voor sociale huur, maar te weinig voor een koophuis. En daar hoor je niemand over.

 • nomail says:

  “Scheefwonen” is een onzin term. Ik stel voor dat we die schrappen. Mensen moeten kunnen wonen in een woning die ze willen, niet eentje die past bij wat ze (niet) kunnen betalen. het is meestal de overheid die aanstuurt op onbetaalbare woningen.

  “Scheefbouwen” is de betere term.

 • K_tje says:

  Ik wil ook in een groot huis wonen met een oprijlaan van 20 m en zwembad en tennisbaan achter in de tuin.helaas gaat dat niet net als 500000 anderen. Voor ons is het wel scheefwonen maar dan in de zin van scheve verhoudingen.
  Voor Nomail says geen probleem neem ik aan.

 • Edwin Scheppers says:

  Ik verdien ook een loon waar je geen kant mee op kunt. Elke keer vis ik maar achter het net. Als er eindelijk iets passends is, dan kan ik met honderden anderen erom vechten. Het is om moedeloos van te worden.
  Zeker in de regio waar ik woonachtig ben. Mijn partner werkt via een uitzendbureau. Hele variabele tijden en totaal geen zekerheid. Maar dmv een paar loonstroken doen ze vaststellen dat zij dit 1 jaar wel verdiend. Dus niet hey. Nu heeft zij noodgedwongen maar ontslag moeten nemen, zodat we alsnog in aanmerking komen voor eeen sociale woning… droevig maar zo gaat dat hier in NL.

 • Volkomen met de reakties eens, huren in de vrije markt veel te hoog en de regering laat het gewoon gebeuren. En ouderen met zelfstandig laten wonen, is goed idee als men gezond blijft. Maar als men gaat dementeren en alleen komt te wonen, dan moet men niet meer zelfstandig wonen, dat kan niet, veel te gevaarlijk.
  Kom aub regering bouw meer seniorwoningen in iedere gemeente.
  Ook in Etten-Leur is veel behoefte aan seniorwoningen, vooral voor de middeninkomens en lagere inkomens. En huurprijzen kunnen en moeten omlaag. Ook zij er veel (nieuwe)kantoorpanden leeg in Etten-Leur, waar echt geen bedrijven inkomen. Maak er betaalbare huurappartementen van.

 • Paul says:

  Dit krijg je dus als je met ze allen voortdurend op de VVD blijft stemmen. VVD zit louter hun vriendjes in allerlij projectontwikkelaars, bouwbedrijven te bevoordelen. Die bouwen geen ‘huurwoningen’ maar dikke vette vila’s op een voor een prikkie opgekocht stukje braakliggend terrein, of een grote torenflat met vrije sector woningen. En de lage inkomens kunnen wat de VVD betreft doodvallen.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.