Waar dienen een werkgevers,- intentie,- en perspectiefverklaring voor?

intentieverklaring

Wanneer je een huis koopt, moet je allerlei administratieve zaken regelen. Van een hypotheek aanvragen, een bouwtechnische keuring laten uitvoeren, de koopakte tekenen tot verzekeringen afsluiten. Maar om definitief akkoord op je hypotheek te krijgen, regel je een werkgeversverklaring, een intentieverklaring of een perspectiefverklaring.

De werkgeversverklaring

Ben je in loondienst en heb je een vast contract? Dat is fijn, want hiermee krijg je bijna zeker een hypotheek. Bijna zeker? Ja, want er zijn altijd redenen waarom je geen hypotheek krijgt. Maar daar gaan we even niet vanuit. Dus je vraagt een werkgeversverklaring aan bij je werkgever. Hiermee laat je de hypotheekverstrekker zien dat je echt bij die organisatie werkt, echt een vast contract hebt en echt elke maand zoveel loon krijgt. De hypotheekverstrekker weet hierdoor zeker dat jij gewoon netjes je hypotheek kan betalen en vrij weinig risico loopt. Let wel op, de werkgeversverklaring is maar drie maanden geldig, dus vraag deze zo laat mogelijk aan.

De intentieverklaring

Werk je in loondienst en heb je nog geen vast contract? Ook dan is er vaak niets aan de hand. De hypotheekverstrekker is blij met een intentieverklaring van je werkgever, waarin staat opgenomen dat je bij die organisatie werkt, zoveel loon krijgt en dat je werkgever de intentie heeft om je een vast contract te geven.

Het komt voor dat je werkgever dit liever niet doet, omdat ze bang zijn dat jij hier rechten aan kan verbinden (wanneer je contract toch niet verlengd wordt). Zoek dan wat artikelen bij elkaar die laten zien dat jij hier helemaal geen rechten aan kan ontlenen, zodat hij je toch een intentieverklaring geeft. Geeft hij dit namelijk niet, dan zijn er twee mogelijkheden:

 • Je hypotheekaanvraag wordt niet goedgekeurd;
 • Je wordt als een flexwerker gezien, waardoor je maximale hypotheek een stuk lager wordt.
 • De perspectiefverklaring

  Sinds 2017 bestaat er nog een andere verklaring, namelijk de perspectiefverklaring. Veel mensen werken namelijk voor uitzendorganisaties. Voorheen kon je vanuit dit werk moeilijk een hypotheek krijgen of een hypotheek die veel lager is dan je gewoon kan betalen. Dit is gek, want je werkt niet minder hard en je verdient gewoon voldoende geld om je eigen huis te bekostigen.

  Daarom bestaat er nu de perspectiefverklaring, die je kan aanvragen na 1 jaar werken via een uitzendorganisatie. Deze verklaring is op de toekomst gericht, geeft je ervaringen aan, je positie op de arbeidsmarkt en hoe je je gaat ontwikkelen. Dit moet de hypotheekverstrekker een goed beeld geven van jouw carrièreperspectief en daarmee je inkomsten.

  Waar je ook staat op de arbeidsmarkt, zolang je in loondienst bent is er altijd een mogelijkheid met deze verklaringen om de hypotheek te krijgen die jij nodig hebt (binnen je eigen grenzen natuurlijk). Werk je als zelfstandige? Dan gelden er andere regels om een hypotheek te krijgen. We nemen je in dit artikel mee hoe je als zelfstandige een hypotheek krijgt.

  Door Cindy Stechweij op 17 oktober 2018.

  Geef een reactie

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.