Waar ga jij voor: vloerverwarming of radiatoren?

radiatoren

Niet echt een onderwerp waar je vaak over nadenkt, maar je hebt het nu eenmaal nodig: verwarming. En aangezien je de verwarming dan toch nodig hebt (vooral nu de koude wintermaanden weer in aantocht zijn), wil je dat het er zo mooi mogelijk uitziet en dat de warmte zo goed mogelijk verdeeld wordt. Hoe je dat doet, leggen we hieronder uit.

We kijken eerst naar welke soort verwarming het meest comfortabel is en het voordeligst in gebruik. Voor je woning zijn er twee verwarmingssystemen: radiatoren en vloerverwarming. De cv-installatie verwarmt water dat via een netwerk van leidingen verdeeld wordt onder verschillende verwarmingselementen.

Bij radiatorverwarming wordt de warmte verspreid door meerdere radiatoren. Vloerverwarming verdeelt de warmte via leidingen die lopen onder de volledige vloer. Het verwarmingsprincipe is gelijk aan elkaar, maar bij vloerverwarming is er een gelijkmatige warmteverdeling.

Radiatoren

Een radiator is er in diverse uitvoeringen; eenvoudige, witte exemplaren tot verticale en horizontale (design)radiatoren, verkrijgbaar in verschillende kleuren. De radiatoren warmen snel op waardoor de woning snel op de gewenste temperatuur is. Designradiatoren zijn bijvoorbeeld in badkamers functioneel.

De huidige radiatorcollectie biedt voor elke interieurstijl een passend model. Kies je voor een robuuste kolomradiator die uitstekend past in een industriële inrichting, of juist een elegante, dunne paneelradiator bij een klassiek interieur? Er zijn ook schitterende ombouwmogelijkheden die veel toegepast worden. Bedenk ook dat een handdoekradiator voor in de badkamer ook in andere ruimten uitstekend in het interieur past.

Vloerverwarming

Vloerverwarming verbruikt minder energie dan radiatoren, omdat de CV-ketel geen hoge temperaturen hoeft te leveren. Dankzij de gelijkmatige warmteverdeling bereikt men sneller een comfortabel gevoel. Het is dan wel van belang welk soort vloer je kiest. Vloerverwarming werkt het beste bij een kale betonvloer. Elke bekleding van de vloer heeft een isolerend effect. Hout of tapijt kunnen de warmte juist tegenhouden.

Een voordeel van vloerverwarming is dat het volledig onzichtbaar is. Ruimtes en muren kunnen volledig benut worden. Ook bij kamerhoge ramen en schuifpuien voorkomt men convectorputten. De opwarmingstijd van vloerverwarming duurt relatief lang in vergelijking met radiatoren. Met een instelbare thermostaat is dit enigszins op te lossen. De installatie van vloerverwarming brengt vaak een hoge kostprijs met zich mee. Op lange termijn wordt dit gecompenseerd door het hoger rendement.

Waar kies jij voor?

Kortom: beide systemen hebben voor- en nadelen. De combinatie van vloerverwarming en radiatoren is de ideale oplossing. Vloerverwarming dient dan min of meer als hoofdverwarming en additioneel zorgen radiatoren voor de perfecte temperatuur. Waar kies jij voor?

Meer tips?

Stiekem alweer zin om je huis klaar te maken voor de kerst? Lees onze tips hier.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.