Waarom een vloerkleed in huis een goed idee is

vloerkleed

Hoeft een vloerkleed voor jou niet per se? Misschien brengt dit artikel je op andere gedachten! Een vloerkleed heeft namelijk meerdere functies in een woning. Weten welke? We nemen ze met je door.

Een vloerkleed maakt je huis ruimtelijker

Vloerkleden zorgen ervoor dat ruimtes afgebakend worden. Wanneer er in de woonkamer geen vloerkleed ligt, kan dit voor een onrustig beeld zorgen. Zonder vloerkleed worden meubels al gauw losse onderdelen. Wanneer er in de goede vorm, afmeting en kleur een vloerkleed wordt geplaatst, ontstaat er een eenheid. Bijvoorbeeld een zitgroep of eethoek. Een vloerkleed zorgt dus voor een ruimtelijker gevoel in de kamer en maakt zitgroepen dikwijls visueel groter. Kies je voor een vloerkleed onder de eettafel? Neem dan een kleed in dezelfde vorm als de tafel en neem een ruim formaat.

Voordelen

Naast de visuele effecten heeft een vloerkleed ook een aantal praktische voordelen. De verbetering van de akoestiek bijvoorbeeld. Door een of meerdere vloerkleden in een kamer te plaatsen, wordt het geluid geabsorbeerd. Hoe dikker het vloerkleed, hoe meer effect het heeft. Het zorgt dus voor een comfortabeler wooncomfort. Naast geluid isoleren vloerkleden ook warmte, vooral hoogpolige vloerkleden en kleden met een foam rug. Het materiaal van het vloerkleed is dus bepalend. Wil je vloerkleden kopen? Let dan op de bijgeleverde informatie. Veel fabrikanten geven het absorptievermogen aan plus andere nuttige informatie.

Grondstoffen

Er zijn nogal wat verschillende grondstoffen die gebruikt worden bij de fabricage van vloerkleden:

1. Wol is van nature veerkrachtig, elastisch, vuilwerend, zelfdovend en isolerend. Wol kan antistatisch worden gemaakt, maar is bij een goede luchtvochtigheid van nature antistatisch. Er zijn verschillende soorten wol.
2. Haar dat gebruikt wordt voor fabricage van tapijten is meestal afkomstig van geiten. Het is zeer veerkrachtig, elastisch, vuilwerend en heeft een hoge slijtweerstand.
3. Katoen is sterk, maar niet zo veerkrachtig. Het neemt gemakkelijk vocht op en staat ook gemakkelijk af. Katoen kan antistatisch, vlam- en vuilwerend worden gemaakt.
4. Jute, sisal, kokos en vlas zijn plantaardige garens en worden gevormd uit bastvezelmateriaal. Als de producten van goede kwaliteit zijn, bezitten ze vocht absorberende eigenschappen en zijn ze sterk. De vezels worden ook wel in combinatie met andere garens gebruikt. De tapijtindustrie gebruikt Jute vooral voor het vervaardigen van de rug van een tapijt.
5. Polyamide (nylon) bestaat in vele soorten die onderling verschillen in structuur en chemische samenstelling. Polyamide is lichtecht, elastisch, kan antistatisch en vuilwerend worden gemaakt en brandt niet makkelijk.
6. Polyacryl (acryl) is zeer elastisch en laat zich uitstekend verven in uiteenlopende kleuren. Het wordt veelal gebruikt als mengvezel. De lichteenheid en het warmte-isolerend vermogen zijn zeer goed.
7. Polyester is elastisch, heeft een goede treksterkte en wordt voornamelijk gebruikt als mengvezel ter versterking van ander materiaal.
8. Polypropyleen heeft een goede slijtweerstand en wordt om die reden veel toegepast. Het materiaal is nauwelijks statisch en neemt niet tot nauwelijks vocht op.

Kleuren en patronen zijn erg belangrijk. Dit heeft allemaal te maken met het centrale punt in de ruimte. Elke kamer in een huis moet één centraal punt hebben; een ontwerpelement dat eruit springt als de dominante functie. Het kan een tapijt zijn, een kunstwerk of een grote foto op de muur. Vloerkleden zorgen voor een behaaglijk gevoel en dragen bij aan een fijne sfeer. Dit geldt niet alleen voor de woonkamer, maar voor elke ruimte in het huis.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.