Wat doe jij met je hypotheek als je gaat verhuizen?

hypotheek als je gaat verhuizen

Er zijn tal van redenen te bedenken waarom je een nieuw huis zou willen kopen. Misschien heb je meer ruimte nodig, wil je juist kleiner gaan wonen of verlang je naar een huis in een rustige omgeving. Dat je wil verhuizen staat vast, maar wat doe je met je huidige hypotheek? Neem je die mee naar je nieuwe woning of is aflossen voordeliger? En wat doe je als je een hypotheekvorm hebt die niet meer zo gangbaar is? In dit artikel vertellen we je over de verschillende mogelijkheden. Opties: Hypotheek meenemen, aanvullende hypotheek en nieuwe hypotheek afsluiten

Hypotheek meenemen

Als je gaat verhuizen, komt er een nieuw onderpand voor je hypotheek: jouw nieuwe huis. Bij de meeste geldverstrekkers heb je de mogelijkheid om je hypotheek mee te nemen door middel van een verhuisregeling. Je neemt dan niet precies dezelfde hypotheek mee, maar wel de hypotheekrente en voorwaarden die je aan het begin van je rentevaste periode hebt afgesproken.

De aanvullende hypotheek

De kans bestaat dat jouw nieuwe huis duurder is dan jouw oude huis. Kies je ervoor om je huidige hypotheek mee te nemen? Dan heb je waarschijnlijk een extra lening nodig om je nieuwe woning te kunnen financieren. De aanvullende hypotheek sluit je altijd af bij dezelfde geldverstrekker. Een andere hypotheekverstrekker zal dit deel simpelweg niet willen financieren.

Nieuwe hypotheek afsluiten

De derde optie is het aflossen van je huidige hypotheekschuld. Bijvoorbeeld met het geld dat vrijkomt bij de verkoop van je oude woning. Je hebt dan dus geen hypotheek meer en kunt een nieuwe hypotheek afsluiten bij een geldverstrekker naar keuze, met een nieuwe rente en nieuwe voorwaarden. Let wel op: sommige hypotheekverstrekkers rekenen een boete als je bij verhuizing besluit om over te stappen naar een andere partij.

Wat is voordeliger?

Je kunt er dus je oude hypotheek aflossen en een nieuwe afsluiten of je kunt je hypotheek meeverhuizen naar je nieuwe optrekje. Wat voordeliger is voor jou, is afhankelijk van een aantal zaken, zoals je rente bijvoorbeeld. Heb jij je hypotheek destijds afgesloten tegen een rente van 5,1% en is de huidige rente die je kunt krijgen 2,3%? Dan is het gunstiger om je hypotheek opnieuw af te sluiten. Je zult merken dat je maandlasten dan flink lager worden.

Let ook op voorwaarden

Op het moment dat je voor een andere geldverstrekker kiest, krijg je ook andere hypotheekvoorwaarden. Die voorwaarden zijn minstens zo belangrijk als een lage rente. Het is daarom slim om je hier goed in te verdiepen, bijvoorbeeld door verschillende geldverstrekkers te vergelijken op hypotheekvoorwaarden. Als jij in de toekomst extra wil aflossen op je hypotheek, wil je niet in zee gaan met een geldverstrekker die hier hoge boetes voor in rekening brengt.

Waar verder op letten?

De hypotheekvorm: Is je huidige hypotheek een oude hypotheekvorm, zoals een spaarhypotheek of aflossingsvrije hypotheek? Ook dan kun je je hypotheek vaak meeverhuizen naar je nieuwe woning. Dat is een goed idee als je hypotheek nog bij je past. Vraag aan je hypotheekadviseur of het in jouw geval ook echt slim is om dat te doen.

Kies je ervoor om je aflossingsvrije hypotheek of spaarhypotheek af te lossen en wil je bij een andere partij weer één van die hypotheekvormen afsluiten? Houd er dan rekening mee dat er bijna geen geldverstrekkers meer zijn die deze hypotheekvormen aanbieden. Als jij tijdens het vergelijken van hypotheekverstrekkers tegen een goede partij bent aangelopen, heb je vaak alleen nog de keuze uit een lineaire of annuïteitenhypotheek.

De 50% regel

Nieuwe regelgeving heeft bepaald dat je tot maximaal 50% van de woningwaarde mag financieren met een aflossingsvrije hypotheek als je recht wil hebben op hypotheekrenteaftrek. Voor het andere deel van de waarde van je nieuwe woning zul je sowieso een lineaire of annuïteitenhypotheek moeten afsluiten.

Gebruik de winst (overwaarde)

Je huis kan in de loop van de tijd meer waard zijn geworden dan toen je het kocht. In dat geval is er sprake van overwaarde en krijg je te maken met de bijleenregeling. Deze regeling stelt dat wanneer je binnen drie jaar een nieuwe woning koopt, je verplicht bent de overwaarde te gebruiken voor je nieuwe hypotheek. Doe je dit niet, dan vervalt je recht op hypotheekrenteaftrek over het deel dat je met overwaarde had kunnen betalen.

Wat als je je huis verkoopt met verlies?

Het kan natuurlijk ook zijn dat je je huis verkoopt met verlies. Als jouw huis bij verkoop minder oplevert dan de overgebleven hypotheekschuld, noem je dat een restschuld. Dat is natuurlijk heel vervelend, maar gelukkig zijn er manieren om toch te kunnen verhuizen.

Het is slim om eerst te kijken of je de schuld kunt aflossen met spaargeld. Is dat voor jou niet mogelijk? Bij een aantal geldverstrekkers kun je je restschuld meefinancieren in je nieuwe hypotheek, zodat de aflossing gelijk loopt met de aflossing van je nieuwe hypotheek. De hypotheekrente is dan vaak fiscaal aftrekbaar. Als dat ook niet tot de mogelijkheden behoort, kun je een aparte lening naast je hypotheek afsluiten. Ook dan is de rente in de meeste gevallen aftrekbaar.

Meer tips?

Zoals je leest, komt er veel meer kijken bij verhuizen dan alleen het inpakken van de verhuisdozen. Wil jij helemaal goed voorbereid zijn? Download dan gratis dit eBook ‘Je volgende woning kopen’. Hierin vind je onder meer handige verkooptips, lees je wat je moet doen als jij je woning maar niet verkocht krijgt en lees je alles over de opties voor je hypotheek.

1 reactie

  • Lauren de Bruijn says:

    Ik geloof dat het aflossen van je huidige hypotheekschuld echt redelijk is. Ik heb nooit een hypotheek afgesloten, maar nu ben ik getrouwd, en we hebben een huis nodig. Als we meer ruimte nodig hebben (we willen 3 kinderen), verkopen we ons oude huis en sluiten een nieuwe hypotheek af! Ik vond het leuk dat je erop wees dat sommige hypotheekverstrekkers een boete rekenen als ik bij verhuizing besluit om over te stappen naar een andere partij. Bedankt!

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.