Wat doet de tuin met de waarde van je huis?

tuin

Er zijn verschillende redenen waarom je de waarde van je woning wil weten. Zo kan het zijn dat je je huis wil verkopen of dat je gewoon een duidelijk zicht wil hebben op hoeveel je woning waard zou zijn na een verbouwing. Hoe dan ook: het is zeker dat alle onderdelen van het huis meespelen bij het bepalen van de waarde ervan, ook de tuin.

De tuin wordt vaak niet gezien als een onderdeel van de woning. Maar het heeft dus wel degelijk een grote invloed op de waarde ervan. Dat komt doordat de tuin ook het wooncomfort positief of negatief beïnvloedt. Maar op welke manier draagt het nu precies bij aan de waarde van je huis? Onderstaand overzicht geeft antwoord op die vraag.

Een grote of kleine tuin: het maakt wel degelijk uit

Het spreekt voor zich dat een huis met een grote tuin in de meeste gevallen meer waard zal zijn dan een huis waar een kleine tuin bij ligt. Dat komt eenvoudigweg door het feit dat een groter oppervlakte meer waarde heeft. Natuurlijk spelen nog andere factoren hierbij een rol, maar de omvang geeft toch al een duidelijk beeld.

De afwerking speelt ook mee

Daarbij wordt de waarde van je woning ook bepaald door de mate waarin je tuin is afgewerkt of verzorgd. Zo zal een nieuw geplante haag en mooie, gesnoeide bomen het huis meer waard maken dan een tuin die bijna geen gras heeft en al jaren niet meer is onderhouden. Daarbij zorgen verschillende soorten tuinsets er ook voor dat de tuin en het terras samen meer waard zijn. De staat en de mate waarin alles is afgewerkt en gedecoreerd heeft dus zeker een groot effect op de waarde van de woning als geheel.

Een eenvoudige tuin is soms een troef

Tenslotte is het de moeite waard om te vermelden dat het plaatsen van veel bomen en planten niet altijd meerwaarde biedt. Als je te maken krijgt met een koper die groene vingers heeft en graag zelf aan de slag wil, dan is een gazon zonder geplante bomen of een haag méér waard. Dat hangt natuurlijk helemaal af van de persoonlijke verwachtingen en wensen van de koper in kwestie.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.