Wat doet een notaris?

notaris

Koop of verkoop je een woning, dan kun je niet om hem heen: de notaris. Hij (of zij) is degene die officiële overdracht regelt en de gemaakte afspraken vastlegt in de akte van levering en de hypotheekakte. Zonder makelaar een huis kopen, mag en is heel eenvoudig. De kosten van een notaris uitsparen, kan helaas niet. In dit blog lees je wat hij voor je doet.

Wat doet een notaris?

Een notaris heb je nodig als je een huis wil kopen of verkopen. Dat is wettelijk verplicht. Nadat je het koopcontract hebt getekend en de bedenktijd is verstreken, is hij degene die de afspraken die je met de verkopende partij maakt, vastlegt. Dit doet hij voor je:

– De notaris stelt de akte van levering op;
– Controleert het eigendom van de woning;
– Checkt of er beslag op het huis ligt;
– Voorziet of aan alle wettelijke voorwaarden is voldaan;
– Controleert of het perceel en de woning juist zijn beschreven;
– Hij stelt de hypotheekakte op;
– Hij stelt de passeerdatum voor;
– Schrijft de akte van levering in het Kadaster;
– Regelt de sleuteloverdracht.

Leveringsakte

De akte van levering is de akte waarmee de woning officieel op jouw naam komt te staan en dus jouw eigendom is. Een akte van levering wordt ook wel een leveringsakte of transportakte genoemd. De notaris stelt de leveringsakte op volgens de afspraken die in het koopcontract staan. Dit doet hij nadat hij onder andere het eigendom van de woning heeft gecontroleerd en zeker weet dat er geen beslag op de woning ligt.

Hypotheekakte

In de hypotheekakte neemt de notaris de financiële afspraken op. Het is de overeenkomst tussen jou en de geldverstrekker. De informatie voor de hypotheekakte vraagt hij op bij de geldverstrekker. In de hypotheekakte staan onder meer het hypotheekbedrag, de hypotheekvorm en verplichte verzekeringen (soms is een overlijdensrisicoverzekering verplicht).

Hogere hypothecaire inschrijving

Ook staat in de hypotheekakte de hypothecaire inschrijving. Als je kiest voor een hogere hypothecaire inschrijving dan de hypotheek zelf, dan kun je in de toekomst tot de hogere inschrijving geld opnemen zonder dat je daarvoor naar de notaris hoeft.

Officiële overdracht

Op het kantoor van de notaris is de officiële overdracht, waar hij de aktes met de kopende en verkopende partijen doorneemt. Zo kun je zelf ook de gegevens nog even checken. Vervolgens teken je de documenten. Na het tekenen van de leveringsakte en de hypotheekakte is de sleuteloverdracht. Na deze overdracht regelt de notaris de inschrijving bij het Kadaster. Dit doet hij door een afschrift van de leveringsakte in te dienen.

Wat kost een notaris?

De notariskosten bij het kopen van een woning liggen tussen de € 750,- en € 1500,-. Een notaris kun je op verschillende manieren vinden. Het is net wat voor jou belangrijk is. Wil jij er eentje bij jouw in de buurt, met goede recensies of juist de goedkoopste? Wanneer je je huis verkoopt, is het gebruikelijk dat de koper de notaris regelt.

Conclusie

Op een makelaar kun je besparen. De aankoop en verkoop van een woning moet je laten passeren bij een notaris. Dat is wettelijk verplicht. Een notaris kost je gemiddeld € 1.000,-. Hiervoor stelt hij de leveringsakte en hypotheekakte op, voert hij controles uit en regelt hij de inschrijving bij het Kadaster.

Door Mieke Verhoef op 4 juni 2018

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.