Wat heb je nog aan een urgentieverklaring?

urgentieverklaring

Onlangs berichtten we al dat een steeds groter deel van de sociale huurwoningen in de grootste steden naar woningzoekenden met een urgentieverklaring gaat. Dat zou dus betekenen dat er in de laatste jaren steeds meer mensen te maken hebben met bijvoorbeeld echtscheiding, geldproblemen of een zodanige ziekte dat er in de huidige woning niet meer op een normale manier geleefd kan worden.

Schrijnende gevallen en die gun je uiteraard voorrang, ook al zit je zelf al een hele tijd te wachten op een huurwoning. Doordat er momenteel te weinig woningen zijn om alle aanvragen op te vangen, moeten ook mensen mét een urgentieverklaring geduld hebben. “De urgentieverklaring verliest zo zijn waarde”, zo stelde woningbouwvereniging Ymere.

Maar hoe kan het dat er plotseling zoveel meer mensen een urgentieverklaring hebben? Is deze verklaring makkelijk aan te vragen of valt er zo makkelijk misbruik van te maken?

Het is gerechtvaardigd om een aanvraag te doen als je bijvoorbeeld:

 • Te maken krijgt met brand waardoor je huis langer dan vier maanden onbewoonbaar is;
 • Behoorlijk last krijgt van een medisch probleem, waardoor je snel moet verhuizen naar een andere zelfstandige woning;
 • Bij ernstige bedreiging door bijvoorbeeld je buurvrouw. Je moet wel aangifte hebben gedaan bij de politie en uit het proces-verbaal moet blijken dat je niet langer in je huis kunt blijven;
 • Als je na een echtscheiding met je kinderen op straat komt te staan. Je krijgt alleen een urgentieverklaring als je de woning bij de rechter hebt opgeëist en de rechter dat verzoek heeft afgewezen;
 • Als je met je kinderen uit huis dreigt te worden gezet, omdat je door omstandigheden buiten jouw schuld de woonlasten niet meer kunt betalen.
 • Spelregels

  Eens kijken wat de spelregels zijn bij het aanvragen van een urgentieverklaring. In de gemeente Amsterdam, waar vorig jaar in Nederland percentueel het hoogste aantal woningen werd gegeven aan urgente woningzoekenden (44%), zijn onder meer de volgende voorwaarden van kracht:

 • Het belastbaar jaarinkomen van jou en je partner is niet hoger dan €36.798,- (bedrag 2018);
 • Je kunt goed zelfstandig wonen;
 • Je hebt geen schulden of je hebt een regeling getroffen voor je schulden;
 • Je woont niet in een zorginstelling;
 • Je moet er zelf alles aan hebben gedaan om het probleem op te lossen. Andere oplossingen zijn niet mogelijk of je hebt ze allemaal al geprobeerd. Je hebt de situatie niet zelf veroorzaakt of je had deze niet kunnen voorkomen.
 • Regels en voorwaarden

  Reken dus maar van yes dat je situatie beoordeeld gaat worden. De regels en voorwaarden verschillen per gemeente, maar in wezen komen ze op hetzelfde neer: je krijgt pas een urgentieverklaring wanneer je deze echt nodig hebt. Het is niet makkelijk dit te omzeilen en als je dit wel gelukt is, wees er maar niet te trots op. De aanvragen die gedaan worden zijn zo op het oog allemaal legitiem. De stijging is met name te herleiden naar het landelijke beleid om ‘kwetsbare groepen’ (ex-daklozen, mensen met psychische problemen, enzovoort) vaker zelfstandig in wijken te laten wonen.

  In Amsterdam, maar op nog veel meer plekken in Nederland, is het momenteel bijkans onmogelijk snel een sociale huurwoning te krijgen zonder urgentieverklaring. Het is spijtig, maar wel de realiteit. Maar hé, niet getreurd, er zijn alternatieven. Zo bestaat er een zogenoemd friendscontract, want als jij uit zit te kijken naar een woning, dan zullen er vast vrienden zijn in dezelfde situatie. Ben je er zo eentje zonder vrienden? Bereid je dan maar verder voor met deze tips.

  Door Simon Grooten op 14 september 2018

  Geef een reactie

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.