Wat je moet doen na een inbraak?

inbraak

Je hoopt het nooit mee te maken: thuiskomen en zien dat er ingebroken is. Of nog erger: bij het wakker worden merken dat er is ingebroken, terwijl je dus gewoon thuis was. Daarom is het goed te weten wat je moet doen na een inbraak, of liever nog ervoor, zodat je het niet mee hoeft te maken.

Voorbereid zijn geeft je rust. Weten wat je moet doen. Tegelijk geeft weten wat je moet doen je ook inzicht in wat je nu al kunt doen om inbraken tegen te gaan. Hoe groot de kans is dat jij met een inbraak te maken krijgt, ligt aan een aantal factoren. Sommige heb je in de hand, andere niet.

Meer of minder kans

Volgens onderzoeken loop je meer kans op inbraak in Limburg dan in Zeeland. Ook in Zoetermeer ben je relatief veiliger voor inbraken, als je het aantal inbraken per 10.000 inwoners bekijkt. Anders is dat in Amsterdam, waar er juist heel veel inbraken per 10.000 inwoners zijn. Woon je in Amsterdam? Dan is het dus verstandig het telefoonnummer van een slotenmaker uit Amsterdam alvast op zak te hebben.

Aangifte doen

Belangrijk is om zo snel mogelijk aangifte te doen. Hoe sneller hoe beter, omdat daarmee de kans dat je je spullen terugkrijgt, verhoogd wordt. Het kan zijn dat er dat er meerdere inbraken in de buurt zijn. De politie kan met sporenonderzoek of buurtonderzoek meer informatie verzamelen. Daarnaast zal je verzekeringsmaatschappij altijd naar een aangifte vragen.

Betrap je de inbrekers op heterdaad betrapt of er zijn gewonden, bel dan direct met 112. Laat de ruimte waar ingebroken is in tact. Verplaats dus niets, raak niets aan en betreedt de ruimte liever dus ook niet tot je weet of de politie langskomt voor sporenonderzoek. Zo heb je de meeste kans op vingerafdrukken of andere aanwijzingen die kunnen leiden naar de dader(s).

Blokkeer meegenomen passen en/of mobiele telefoons

Gestolen bankpassen en creditcards kun je laten blokkeren via je bank. Dit kan telefonisch en bij sommige banken kan dat via een app. Is je smartphone gestolen, dan is belangrijk om deze direct onbruikbaar te maken. Zowel Google als Apple hebben een optie om te zien waar je smartphone zich bevindt. Schakel deze optie daarom altijd in.

Vervang je sloten en laat schade repareren

Als een deur ontwricht is of een raam ingeslagen, is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te laten repareren. Een tijdelijke oplossing met een houten plaat is niet voldoende en zeker niet veilig. Veel slotenmakers en glaszetters hebben een speciale service, waarbij je dag en nacht een beroep op hen kunt doen. Een slotenmaker kan hierdoor dus zelfs midden in de nacht je slot vervangen, zodat jij weer veilig bent. Kijk ook goed of er geen sleutels uit huis weg zijn. Is dit wel het geval, vervang dan ook de sloten die bij die sleutels horen.

Je huis goed inspecteren op de sloten die er nu zijn, kan dus ook geen kwaad. Tegenwoordig zijn er slimme sloten op de markt die veel veiliger zijn en waardoor je inbrekers beter buiten de deur kunt houden. Ook bij het kopen van een huis is het goed om daar op te letten.

De verzekeraar inschakelen

Heb je een inbraak en/of inboedelverzekering? Neem dan contact op met je verzekeringsmaatschappij of tussenpersoon. Let er op dat deze altijd naar een aangifte zal vragen.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.