Wat jij moet weten over de leegstandswet

Staat je huis in de verkoop, maar denk je eraan deze te verhuren? Er zitten veel voordelen verbonden aan het verhuren op basis van de leegstandswet. Het is belangrijk dat je weet wat daarbij komt kijken. Wij zetten een aantal belangrijke punten voor je op een rijtje.

Wat betekent verhuren op basis van de leegstandswet?

Als je een vergunning krijgt om je woning te verhuren via de leegstandswet zitten hier vele voordelen aan verbonden. Ten eerste kun je je woning verhuren zonder rekening te houden met het puntenstelsel. Dit betekent dat je zelf de huurprijs mag bepalen. Ten tweede kun je zonder reden opzeggen met een wettelijke opzegtermijn van drie maanden.

Welke kosten zijn er aan de leegstandswet verbonden?

Je kunt een vergunning aanvragen voor €154,50. Deze kosten moet je ook betalen als je aanvraag wordt afgewezen. Je kunt een vergunning voor maximaal 5 jaar aanvragen. Na deze periode kan de vergunning niet verlengd worden.

Aan welke voorwaarden moet je voldoen?

Wanneer je je woning op basis van de leegstandswet wil verhuren moet je aan alle eisen voldoen. Zo moet je woning te koop staan en moet de woning leeg zijn. Er mag niemand op ingeschreven staan. Het is wel mogelijk de vergunning alvast aan te vragen als je nog niet verhuisd bent, maar dan moet je wel een verhuisdatum opgeven. Het is overigens niet van belang voor de vergunning of je met een makelaar samenwerkt. Het enige dat je moet kunnen laten zien is een bewijs van verkoopopdracht.

Huurcontract op basis van de leegstandswet

Als alles verloopt zoals gewenst en je je woning hebt kunnen verhuren via de leegstandswet, is het alsnog belangrijk op te letten dat alles volgens de regels verloopt. Zo moet een tijdelijk huurcontract op basis van de leegstandswet voldoen aan bepaalde regels. Een tijdelijk huurcontract worden aangegaan voor een periode van minimaal zes maanden, waarbij de opzegtermijn de tijdelijke huurder minimaal één maand bedraagt. De opzegtermijn voor de verhuurder bedraagt minimaal drie maanden. Als je werkt met een verhuurmakelaar, mag je verwachten dat het juridisch aspect correct wordt geregeld. Zo wordt er een gedegen huurcontract opgesteld waarin jouw eigen voorwaarden worden verwerkt.

Bron: Principle Vastgoed

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.