Wat kun je verwachten op de woningmarkt in 2019?

woningmarkt

Het nieuwe jaar breekt bijna weer aan. Elk jaar is het weer een verrassing hoe het op de woningmarkt gaat lopen. Voor nieuwe kopers is dit een belangrijk punt, maar ook zeker voor mensen die eraan denken om hun huis te verkopen. Wordt 2019 het juiste jaar om een huis te kopen of om te verkopen?

Hypotheekrente

De hypotheekrente gaat stijgen in 2019. Dit komt onder andere door de aanhoudende economische groei en een minder ruim monetair beleid van de ECB (Europese Centrale Bank). De stijging zal pas na de zomer van 2019 gaan plaatsvinden. De Centrale Bank houdt de beleidsrente laag tot aan de zomer.

In het eerste deel van 2019 gaat er juist een daling plaatsvinden in de hypotheekrente. Aangezien er steeds meer concurrentie komt op de hypotheekmarkt wordt een dip in de marktrente juist gebruikt om de hypotheekrente te verlagen.

Hypotheekrenteaftrek blijft dalen

Het voordeel van een eigen woning via de hypotheekrenteaftrek wordt geleidelijk steeds minder. De politiek heeft namelijk een versnelling ingezet. De hypotheekrenteaftrek zal in 2019 dalen naar 19%. De voorspelling is zelfs dat de rente in 2024 gedaald is naar 37%.

Monumentenaftrek wordt subsidieregeling

Ben je de eigenaar van een rijksmonument? Dan kun je je verbouwing het beste vóór 1 januari 2019 afronden, omdat de uitgaven van je verbouwing niet meer fiscaal aftrekbaar zijn. De fiscale aftrek in de inkomstenbelasting wordt vervangen door een subsidieregeling voor de instandhouding van rijksmonumenten met een woonfunctie. De subsidieregeling stelt geen maximum aan onderhoudskosten waarvoor je een subsidie kan aanvragen.

De WOZ-waarde stijgt

De WOZ-waarde hangt nauw samen met de ontwikkeling van de huizenprijzen. Doordat de huizenprijzen flink zijn gestegen kan de WOZ-waarde ook niet achterblijven. In 2019 stijgt de WOZ-waarde met zo’n 7,5 tot 9%. Dat schrijft de Waarderingskamer (de toezichthouder op de uitvoering van de Wet waardering onroerend zaken (wet WOZ)) in een brief aan de staatssecretaris van Financiën.

Een stijgende verkoopwaarde van je eigen woning is natuurlijk altijd gunstig, maar een stijging van de WOZ niet. Door deze stijging betaal je namelijk ook meer belastingen en heffingen.

Belasting op energierekening schiet omhoog

De belastingen op een gemiddelde gas- en elektriciteitsrekening van een eigen woning schieten in 2019 met zo’n 25% omhoog. Huiseigenaren gaan daardoor in 2019 ruim €150 meer aan energiebelasting betalen. Dat heeft Vereniging Eigen Huis berekend op basis van de nu bekende informatie.

Nieuwe NHG-grens

Wie een woning gaat kopen kan een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dit kan tot een vastgesteld bedrag, namelijk de kostengrens. In 2019 gaat deze grens omhoog naar €290.000.

Salderingsregeling tot 2021

De salderingsregeling waarbij huiseigenaren met zonnepanelen hun terug geleverde stroom mogen verrekenen tegen de gebruikte stroom gaat verdwijnen.

Rendementsheffing daalt

Het rendement op het spaargeld gaat minder belast worden. Wie spaargeld boven de €30.000 of gezamenlijk boven de €60.000 heeft, betaalt hier minder belasting over. De belasting is verlaagd van 0,36% naar 0,13%.

Conclusie

In 2019 wordt het wederom een gunstig jaar voor de verkopers. De WOZ-waarde blijft stijgen en zorgt ervoor dat je meer geld krijgt voor je woning. Kopers zullen dit jaar helaas weer de hoofdprijs moeten betalen.

3 Comments

 • Dave van der Weide says:

  Zie hieronder een stukje uit de tekst van hierboven, hierin spreek je over stijging en daling in 1 stukje….

  Hypotheekrente
  De hypotheekrente gaat stijgen in 2019. Dit komt onder andere door de aanhoudende economische groei en een minder ruim monetair beleid van de ECB (Europese Centrale Bank). De stijging zal pas na de zomer van 2019 gaan plaatsvinden. De Centrale Bank houdt de beleidsrente laag tot aan de zomer.
  Er gaat een daling plaatsvinden in de hypotheekrente. Aangezien er steeds meer concurrentie komt op de hypotheekmarkt wordt een dip in de marktrente juist gebruikt om de hypotheekrente te verlagen.

  Dus…. wat wordt het??

 • JAAP.NL says:

  Hoi Dave,

  De daling heeft betrekking op het eerste deel van 2019. Er wordt verwacht dat de hypotheekrente pas vanaf de zomer gaat stijgen, maar dit was inderdaad niet goed verwoord. Bedankt voor de correctie!

 • Geleg says:

  Is jaar 2019 alleen gunstig voor verkopen van huis?

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.