Wat te doen met weinig poen? 4 tips om een huis te kopen

weinig poen

Als je naar de huidige huizenmarkt kijkt, kun je je bijna niet meer voorstellen in wat voor een dip deze markt een aantal jaar geleden zat. Waar toen nog veel huizen “onder water” werden verkocht, is het nu ellebogenwerk, bieden zonder kijken en vooral heel veel overbieden. Fijn voor de verkoper kun je nu denken, dat extra geld boven op de vraagprijs, maar vergeet niet dat zij ook weer een huis moeten kopen. In deze tijden. En dus hoogst waarschijnlijk ook flink moeten overbieden. Laten we eens kijken naar de budgettaire mogelijkheden bij het kopen van een huis.

Kan iemand jou een deel schenken?

Hoe zelfstandig we tegenwoordig ook zijn en hoe graag we ook alles zelf willen doen, soms is dat gewoon niet mogelijk. Wanneer je niet veel te besteden hebt (of graag wil kopen boven je eigen budget), kan een schenking een uitkomst zijn. Tegenwoordig kan iemand jou tot €100.000 belastingvrij schenken, dus dit kan je budget aanzienlijk verhogen. En heb je geen familie of iemand dichtbij die even een tonnetje voor je vrij kan maken, soms kan een paar duizend euro ook al helpen. Let wel op, een schenking moet binnen drie jaar gebruikt worden voor de aankoop van je huis.

Leuke stadjes en dorpjes (ze bestaan echt!)

Wij gewoontediertjes willen natuurlijk graag ergens wonen waar we al weten waar de supermarkt zich bevindt, welke sportschool de beste klasjes heeft, waar we de lekkerste koffie kunnen halen en waar je kunt neerploffen na een week hard werken. Dat begrijpen we best, zo zijn wij ook. En toch kan een nieuwe omgeving nieuwe kansen bieden. Zo hebben leuke stadjes en dorpen buiten de randstad ook een supermarkt, een sportschool en een plek om koffie te halen. Maar zonder gekheid, wil jij graag investeren in een eigen huis, oriënteer je dan ook eens buiten de randstad. Vaak staan hier (nu) nog mooie huizen te koop op een mooie locatie, waar ook nog eens meer dan alleen je bed in past.

Best friends forever toch?

Laatst lazen wij in een artikel, dat er steeds meer bromances ontstaan. Een bromance? Dit zijn twee mannen die een intense vriendschap hebben. Een beetje zoals broederliefde en alles (behalve het bed) met elkaar delen. En dat zij door deze bromance ook steeds minder behoefte hebben aan een liefdesrelatie. Laten we in ieder geval hopen dat deze mannen snel ervaren wat echt liefde is en doet met je. Maar goed, ook dat terzijde. Een bromance of een vromance kan namelijk nog weleens goed uitpakken bij het kopen van een huis.

Gedeelde smart is halve smart en in dit geval dus halve kosten. Of beter gezegd: een twee keer zo groot budget. Uiteraard zitten hier risico’s aan vast en moet je goed met elkaar in gesprek over alle leuke kanten en over alle mogelijke valkuilen. Maar dit geldt ook voor een liefdesrelatie, dus waarom dan niet een huis kopen met een friends-contract! Dan krijgt friends with benefits ineens een andere betekenis…

“Ga je daar een huis kopen?!”

Laten we Amsterdam als voorbeeld nemen, een paar jaar geleden was het ‘not done’ om buiten de ring te wonen. Of in Noord-Gestoord. En als je vertelde dat je op IJburg woonde, dan kreeg je te horen dat dat geen Amsterdam is. Tot nu. Van Amsterdam Centraal tot IJburg staat het vol nieuwe appartementencomplexen, Noord is tegenwoordig hip en buiten de ring (Nieuw-West) wonen de yuppen die zich net op tijd over hun gene hebben gezet en hier toch een huis hebben gekocht een paar jaar geleden.

Kijk dus ook eens met andere ogen naar jouw omgeving: zijn er plekken die niet populair zijn en waar je wel veilig over straat kunt? En plekken waar je ‘echt zo niet’ wilt wonen? Of waar alleen hippies wonen? Grote kans dat ook deze buurten binnen een paar jaar flink opgeknapt zijn.

Al met al zijn er absoluut mogelijkheden om ook in deze tijden een huis te kopen voor een goede prijs met net wat minder financiële middelen. Je zal misschien moeten wennen aan de omstandigheden en je wat flexibeler moeten opstellen binnen je eigen wensen, maar het kan echt. Heel veel succes met het vinden van jouw huis!

Door Cindy Stechweij op 23 maart 2018

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.