Wat zijn de bijkomende kosten van een woning?

bijkomende kosten

Wanneer je een huis gaat kopen, sluit je waarschijnlijk een hypotheek af (tenzij je misschien topman bent van de ING). Maar bij het kopen van een woning komt meer kijken dan alleen de koopsom en de kosten voor het afsluiten van de hypotheek. Er bestaat ook zoiets als advieskosten en overdrachtsbelasting.

Het is belangrijk om rekening te houden met deze bijkomende kosten wanneer je een hypotheek afsluit. De bijkomende kosten zijn onder te verdelen in aankoopkosten, financieringskosten en overige kosten. Hieronder vind je een overzicht van alle kosten waar je mee te maken krijgt.

Aankoopkosten

Dit zijn de kosten die je één keer maakt tijdens de aankoopfase. Hieronder vallen de:

– Koopsom: het bedrag dat je betaalt voor de woning;
– Koop-/aanneemsom (nieuwbouw): grondkosten, aannemerskosten en eventueel meerwerk;
– Overdrachtsbelasting: belasting voor de overdracht bij de notaris van 2% van de koopsom;
– Leveringsakte: kosten voor de akte waarmee woning officieel op jouw naam komt te staan.

Financieringskosten

Dit zijn eenmalige kosten die komen kijken bij het afsluiten van je hypotheek. Deze kosten kun je eenmalig van je inkomen aftrekken wanneer je belastingaangifte doet. Hier krijg je dus een deel van terug.

– Hypotheekakte: hierin staan de gegevens en bepalingen van je hypotheek;
– Advies en bemiddeling: dit zijn de kosten van je hypotheekadviseur, zoals Knab bijvoorbeeld;
– Taxatie (optioneel bij nieuwbouw): deze kosten gelden altijd voor bestaande bouw en voor nieuwbouw alleen als je je huis zelf bouwt of een hele hoge aanneemsom hebt;
– NHG (optioneel): als je een hypotheek afsluit met Nationale Hypotheek Garantie, betaal je hiervoor 1% van de aankoopsom.

Overige bijkomende kosten

Hieronder vind je nog een overzicht van andere bijkomende kosten voor het kopen van een woning. Deze zijn optioneel en zullen dus niet voor iedereen van toepassing zijn.

– Erfpacht: voor woningen waar erfpacht op zit, betaal je maandelijks of jaarlijks een bedrag voor de ‘huur van de grond’;
– Bouwkundige keuring: kosten die je maakt wanneer je een expert de bouwkundige staat van je woning laat controleren. Sinds 1 februari staat er in elk koopcontract standaard een bouwkundig voorbehoud. Het kan worden doorgestreept als één van de partijen geen bouwkundig voorbehoud wil. Indien het wel blijft staan in het koopcontract, betekent dit dat de koop kan worden afgebroken als een bouwkundige keuring ernstige gebreken aan het licht brengt;
– Aankoopmakelaar: kosten voor hulp bij de bezichtiging, het biedproces en het tekenen van de koopovereenkomst. Vaak zijn hierbij ook de taxatiekosten inbegrepen.

Dit zijn alle bijkomende kosten voor het kopen van de woning. Daarnaast moet je natuurlijk ook rekening houden met kosten voor bijvoorbeeld gemeentebelasting en verzekeringen. Wil je een overzicht van álle mogelijke bijkomende kosten met de exacte prijzen erbij? Download de gratis checklist bijkomende kosten van Knab en je weet precies waar je aan toe bent.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.