Watergebruik meten met HomeWizard, EnergyLink en een Elster V100 watermeter

Dit is mijn vierde blog-artikel in mijn HomeWizard serie. Hierin beschrijf ik hoe ik het voor elkaar heb gekregen om mijn watergebruik te meten en inzichtelijk te maken in de HomeWizard-app.

Besparen op leidingwater is belangrijk

Ons drinkwater is van de beste kwaliteit ter wereld en er lijkt genoeg van te zijn, toch is het voor de waterzuiveringsbedrijven steeds moeilijker om ons drinkwater op deze hoge kwaliteit te houden. Men verwacht dat drinkwater door deze (en natuurlijk ook andere redenen zoals verzilting en de gevolgen van global warming met als resultaat klimaat en regenval-veranderingen) steeds duurder zal worden. Het is dus goed om inzicht te krijgen in je leidingwatergebruik, zodat je kunt bepalen of je ergens kunt besparen. Ik heb gemerkt dat de HomeWizard met EnergyLink mij erg bewust heeft gemaakt van elektriciteitsverbruik, dus dit geldt voor water vast ook. Temeer omdat een flink deel van het leidingwater dat je gebruikt warm is, en dat kost gas. Dus korter douchen bespaart zowel water als gas, en dat tikt aan!

Watermeter-sensor voor Elster V100 watermeter

Er zijn geen slimme watermeters zoals er wel slimme elektriciteit- en gasmeters zijn. Er zijn tests mee gedaan, maar vooral omdat er op heel veel plaatsen waar watermeters geplaatst zijn geen elektriciteit beschikbaar is, is het uitrollen hiervan te ingrijpend.
Gelukkig bestaan er voor veel watermeters sensoren die je erop kunt aansluiten. En raad eens? De EnergyLink van HomeWizard kan deze sensoren uitlezen, leuk!

Tja, dat wil ik natuurlijk. In het boekje van de EnergyLink wordt verwezen naar een artikel in de HomeWizard Knowledge Base: http://www.homewizard.nl/kb/article/48/water-meten-met-de-energylink/.

Gelezen, moet lukken dus. Maar, nu blijkt mijn watermeter, de Elster V100, niet ondersteund te worden door de sensoren die HomeWizard in hun assortiment hebben. Voor de meeste watermeters (Sensus, Ltron en overige Elster modellen) hebben ze de sensoren in hun assortiment. Kijk daarvoor hier: http://www.homewizard.nl/shop/energie.html.
Na onderzoek gedaan te hebben bleek er wel een sensor te bestaan, maar de importeur levert slechts aan een kleine selectie bedrijven. Waaronder HomeWizard. De medewerkers van HomeWizard waren zo vriendelijk om deze sensor speciaal voor mij te bestellen. Installatie ervan bleek echt niet moeilijk, en zie hier het resultaat:

Water gebruik meten, hoe installeer je dit?

Hier ga ik stap voor stap en met foto’s beschrijven hoe ik dit voor elkaar heb gekregen!

Hier een foto van de sensor zoals die geleverd werd:

Watermeter sensor voor Elster V100

En hier heb ik even alle spullen klaargelegd die we nodig gaan hebben. Voor het aansluiten op de EnergyLink hebben we namelijk speciale stekkertjes nodig, en die werden bij de EnergyLink geleverd:

Alle spullen die ik nodig heb om watermeter sensor voor Elster V100 te plaatsen

Hier zie je mijn watermeter. Het plaatsen van de sensor was echt eenvoudig…

Watermeter sensor voor Elster V100 installeren - sensor plaatsen

Beschermkapje eruit peuteren, sensor erin en fixeren met bijgeleverde schroef. Dit staat overigens duidelijk in meegeleverde beschrijving:

Watermeter sensor voor Elster V100 installeren - sensor vastschroeven

 

Nu de sensor aansluiten op de EnergyLink. Dat is lastiger, want er komen 4 draadjes uit de sensor, waar ik er maar 2 van nodig ga hebben. En de meegeleverde beschrijving is van toepassing op meerdere varianten van de sensor, die beide verschillende draadjes gebruiken. Kwestie van proberen dus, dat was een vrij saai proces. Als je een sensor hebt die wel in het assortiment van HomeWizard zit hoef je dit niet te doen,want dan staat het in de handleiding of de knowledgebase van HomeWizard. Als je ook een Elster V100 hebt en dit blog-artikel leest hoef je het ook niet te doen: het is ROOD en BLAUW.

Watermeter sensor aangesloten op EnergyLink

Watermeter sensor Elster V100 configureren in de HomeWizard-app

De configuratie in de HomeWizard-app is echt heel erg eenvoudig:

Watermeter sensor instellen in HomeWizard app 1

Ga naar ‘Apparaten’

Watermeter sensor instellen in HomeWizard app 2

Kies ‘EnergyLink’

Watermeter sensor instellen in HomeWizard app 3

Tick op het bewerk-icoon

Watermeter sensor instellen in HomeWizard app 4

Tick op ‘Type’ onder ‘S1 POORT’

Watermeter sensor instellen in HomeWizard app 5

Kies type ‘Water’

Watermeter sensor instellen in HomeWizard app 6

Zet de C-waarde op 1 en druk op het opslaan-icoon.


En de Elster V100 watermeter wordt uitgelezen door de HomeWizard EnergyLink

Er is alleen 1 klein probleempje: de C-waarde. De watermetersensor geeft kleine elektrische pulsjes aan de EnergyLink door via de draadjes. De meeste sensoren geven per liter water 1 puls. De Elster V100 geeft een puls per 0,5 liter water. Helaas kan in de HomeWizard-app de C-waarde niet op 0,5 ingesteld worden, dus is de weergave van het aantal liters gebruikt water in de HomeWizard-app het dubbele van het werkelijke aantal liters. De sensoren die in de HomeWizard-webshop aangeboden worden hebben dit probleem niet, het ligt echt aan deze combinatie. Wellicht maken ze bij HomeWizard ooit een C-waarde kleiner dan 1 mogelijk, maar ik vind het niet zo erg. Ik deel gewoon alles door 2.

Conclusie: watergebruik meten is gaaf

Na een week mijn watergebruik gemeten te hebben, merk ik dat het vrij eenvoudig is om water te besparen. Het verschil tussen douchen en kort douchen levert grote verschillen op. Ik vraag me nu af hoeveel gas er tijdens douchen per minuut of per liter wordt verbruikt. Tijd om dit te meten dus!

Hoeveel kost douchen per minuut en per liter?

Om te bepalen hoeveel douchen eigenlijk kost, doe ik het volgende:

 1. Ik zet de verwarming uit. Zo weet ik dat al het gas dat gebruikt wordt door het douchen komt.
 2. Ik zorg dat er geen water gebruikt wordt door bijvoorbeeld wasmachine, afwasmachine etc.
 3. Ik zorg dat alle elektrische apparaten in huis uit staan (want ik wil ook meten of de CV-ketel elektriciteit gebruikt tijdens het verwarmen van leidingwater).
 4. Ik kijk in de HomeWizard-app hoeveel gas, elektriciteit en water er vandaag gebruikt is:
 5. Ik zet de douche aan, met de thermostaatkraan op 38 graden Celsius, 10 minuten lang.
 6. Ik kijk weer in de HomeWizard-app hoeveel gas, elektriciteit en water er vandaag totaal gebruikt is, en trek de waarden van voor het douchen hier vanaf.

Dit levert de volgende getallen op:

10 minuten douchen op 38 graden Celsius kost 140 liter water, 0,25 m3 gas en 0,1 KW/h elektriciteit. Als ik reken met de volgende prijzen voor gas, water en elektriciteit:
Gas: € 0,55 met m3
Water: € 1,28 per m3
Elektriciteit: € 0,22 per KW/h

Dan kost 10 minuten douchen dus € 0,33. Per minuut douchen betaal je 3,3 eurocent, en per liter warm water 0,24 eurocent.
Als iedereen in een huishouden van 4 personen iedere dag 10 minuten doucht, kost dat dus € 482,-. Als iedereen dan 5 minuten per dag zou gaan douchen, scheelt dit € 20,- per maand op de energierekening. Best wel de moeite waard dus!

Natuurlijk wijken deze waarden in ieder huishouden af. Belangrijke factoren hiervoor zijn denk ik:

 • Soort douchekop (hoeveel water laat deze door bij een bepaalde druk);
 • De waterdruk (bij een hogere druk wordt er wellicht meer water gebruikt?);
 • Het aantal liters per minuut dat de CV-ketel kan opwarmen;
 • De buitentemperatuur en de isolatie van de leidingen van de CV naar de douche.

Ik heb geen idee wat de afwijkingen per huishouden kunnen zijn, maar ik denk dat bovenstaande een goede indicatie is. En als je een HomeWizard, EnergyLink en een watermetersensor hebt kun je dit zelf bepalen!

Ben je – net als ik – nog steeds geïnspireerd door wat HomeWizard allemaal kan doen om kosten te besparen en je leven leuker te maken? Wacht dan op mijn volgende Blog-artikel: Gas besparen met HomeWizard en HeatLink.

4 Comments

 • Arie says:

  Hoi Casper,
  Ik lees met belangstelling jouw blogs over de Homewizard. De laatste is van 27 november 2015, daarvoor publiceerde je regelmatig je ervaringen om te besparen. Ik zie op Jaap.nl geen blogs meer van jouw hand. Werk je niet meer bij Jaap? Blog je soms elders? Laat ff weten of en waar je verder gaat.
  Grtz, Arie

 • Hi Arie,

  Bedankt voor je bericht! Ik werk nog steeds voor JAAP.NL, en het eerstvolgende HomeWizard-artikel dat er aan komt gaat over de HeatLink icm de automatische radiatorkranen. Ik had dit graag eerder af willen hebben, maar nu de winter voorbij is ga ik het in de komende weken afmaken omdat ik dan gelijk ook een aardige schatting van de besparing op gas kan toevoegen. Ik denk dat er na dit artikel nog wel meer komen.

  Groetjes Casper

 • Genuis says:

  als het 0,5l per puls is is de C-waarde 2 , 2 pulsen is een liter

 • Genuis says:

  Hoi Casper,

  mooi en duidelijk artikel/blog
  als het 0,5l per puls is, is de C-waarde 2 en niet 0,5,
  2 pulsen is dan een liter dus 2 invullen bij de C-waarde

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.