Wie heeft recht op de huurwoning bij een scheiding?

huurwoning

Bij een scheiding komen een hoop emoties kijken. Naast de verwerking van jullie besluit om te gaan scheiden, zullen jullie in deze periode ook afspraken moeten maken over de toekomst. Er moeten heel wat belangrijke beslissingen genomen worden. Hoe zit het bijvoorbeeld als je samen in een huurwoning woont? Wie mag hier blijven wonen?

Indien je als huurder trouwt, dan wordt jouw partner automatisch medehuurder. Als je gaat scheiden, dan hebben jullie beide evenveel recht om in het gehuurde te blijven wonen. Wil je er allebei blijven wonen? Als je er niet uitkomt wie na de scheiding uit de woning trekt, dan moet de rechter bepalen wie er blijft wonen. Hierbij spelen zowel belangen van financiële aard als van immateriële of subjectieve aard een rol. Hieronder vind je een aantal factoren.

Duur van bewoning

Als je niet tegelijkertijd met je partner in de huurwoning bent getrokken, dan speelt de duur van het afzonderlijke verblijf van beide echtgenoten in de woning een rol, dat als doorslaggevende maatstaf kan dienen om de woning toe te wijzen. Het komt wel eens voor dat één van beiden een bedrijf vanuit de woning runt. Dit is bij de toewijzing niet relevant.

De huurwoning verlaten

Een veelvoorkomende misvatting is het idee dat je je recht op verblijf in je huis verliest, wanneer je vrijwillig tijdelijk je woning verlaat. Je geeft echter als huurder hiermee niets op. Het is dus niet zo dat dit nadelig voor je zou zijn bij een toewijzing van de woning.

De rol van kinderen

Als er kinderen in het gezin zijn, dan spelen die ook een rol. Daarbij maakt het niet uit dat het kinderen zijn uit het huidige huwelijk of een eerder huwelijk, zolang het maar om kinderen gaat die jonger zijn dan 22 jaar. De ouder die na de echtscheiding de zorg voor de kinderen op zich neemt, heeft hierbij de grootste kans om de huurwoning toegewezen te krijgen.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.