Wonen in de stad of erbuiten?

stad of erbuiten

Een huis kopen of huren is niet niks. De kosten die erbij komen kijken, maar je wil natuurlijk ook de juiste plek kiezen. Woon jij liever in de stad of erbuiten? Wanneer je de keuze gaat maken waar je gaat wonen, zijn er veel dingen waar je rekening mee moet houden. Wij hebben een paar punten op een rij gezet om de keuze wat makkelijker te maken.

Het drukke stadsleven

In de stad heb je te maken met veel drukte en betaal je veel voor een kleine woning. Daarnaast is het bewezen dat de mensen minder gelukkig zijn. Toch houdt dit de meeste mensen niet tegen om in een grote stad te gaan wonen. Maar waarom wonen we liever in de stad dan erbuiten? Waarom kiezen we niet voor een rustigere plek?

De laatste jaren zijn er juist steeds meer mensen in de stad gaan wonen, in plaats van dat er mensen weggingen. Vroeger was dit heel anders. Mensen trokken juist weg uit de grote stad om een gezin te starten en ruimer te wonen. De reden dat de stad steeds populairder is geworden is eigenlijk heel simpel. Denk bijvoorbeeld aan universiteiten: veel jongeren kiezen voor de stad om daar te studeren. Er is veel werk, je kunt lekker uitgaan en de restaurants zitten om de hoek.

De voordelen van het stadsleven

Houd je ervan om veel voorzieningen in de buurt te hebben? In het centrum is alles gemakkelijk te voet of met de fiets te bereiken.

Voorzieningen
Lekker winkelen, hippe cafés, boodschappen doen of even geld pinnen. Daar heb je in de stad geen auto voor nodig. Ook is er in de stad altijd wel wat te doen. Je kunt een leuke film kijken in de bioscoop, naar een concert of naar de opera gaan, of gewoon gezellig verschillende clubs afgaan met je vrienden. Ook zijn er veel parken waar je lekker kunt gaan wandelen.

Werkgelegenheid
De werkgelegenheid in de stad is optimaal. Er zijn voornamelijk veel banen te vinden in de zakelijke dienstverlening (denk aan de ICT of uitzendbranche) en consumentendiensten (zoals detailhandel en horeca). Doordat er veel meer winkels, restaurants en cafés in de stad te vinden zijn, is het veel makkelijker om hier werk in te vinden. Daarnaast hebben veel bedrijven hun hoofdkantoor in Amsterdam en omgeving gevestigd. Dat trekt dat ook weer andere bedrijven aan. De werkgelegenheid in de bouw neemt ook steeds meer toe dankzij de huidige woningmarkt.

En wat is er er nou leuker dan werken in je eigen stad? Dit geeft je de mogelijkheid om lekker op je fiets naar kantoor of werkplek te gaan. Er zijn natuurlijk ook genoeg lunchmogelijkheden, die leuke lunchroom om de hoek bijvoorbeeld!

De nadelen van de stad

De stad heeft niet altijd zijn voordelen. Er zijn ook een aantal minder leuke dingen waar je rekening mee moet houden. Er is namelijk (bijna) altijd wel lawaai, dit kan voor veel geluidsoverlast zorgen. Ook wordt het steeds drukker in de stad door het toenemende toerisme. In de stad is er natuurlijk genoeg openbaar vervoer, maar je kunt te maken krijgen met opstoppingen en vertragingen. Het beste vervoersmiddel is daarom over het algemeen de fiets. Alles is goed bereikbaar, je kunt zelf je tempo bepalen en je hoeft niet te letten op vertragingen. Wel is het belangrijk dat je goed uitkijkt!

stad of erbuiten

Ruimte
Het grootste nadeel van wonen in de stad is toch wel echt de ruimte. Je betaalt veel meer geld voor een kleinere ruimte. Een fijne tuin wordt meestal vervangen voor een balkon. Maar dan woon je wel midden in de stad!

De voordelen van buiten de stad wonen

Houd je van meer groen en ruimte, vind je het prettig om te weten wie er naast je wonen en ben je wel in voor een jaarlijkse barbecue met je buren? Dan is buiten de stad wonen echt iets voor jou!

‘Ons kent ons’
In de stad weet je vaak niet wie er twee deuren verderop woont en ben je dus veel anoniemer. Buiten de stad is het veel meer ‘ons kent ons’. Daardoor is de sociale controle ook iets hoger en kun je gemakkelijker een keer je fiets ‘s nachts voor de deur laten staan. Doordat je je buren beter kent, kun je ook meer hulp krijgen als er iets is; de post voor je deur weghalen als je op vakantie bent bijvoorbeeld. Zo kent iedereen wel iemand die ergens bij kan helpen.

Criminaliteit
Cijfers van het CBS laten zien dat de criminaliteit in de grote steden een stuk hoger is. Vorig jaar vonden er 102,5 geregistreerde misdrijven per 1000 inwoners plaats in Amsterdam. Ter vergelijking: in Zevenaar (Gelderland) lag dit aantal maar op 33,9 per 1000 inwoners.

Gezondheid
Ook schijnt wonen buiten de stad beter voor je gezondheid te zijn. Dit komt doordat er hier veel minder CO2-uitstoot is. Als je lekker van tuinieren houdt en je eigen moestuintje aan wil leggen, is het natuurlijk heel fijn als je een huis met een (grote) tuin hebt. Wat ook heel fijn is dat je kinderen gewoon buiten voor de deur kunnen spelen. In de stad woon je vaak gelijk aan de straat en moet je dus altijd opletten voor auto’s. Meestal zoeken mensen in de stad een speeltuin of een park op. Nog een groot voordeel: buiten de stad kun je altijd voor de deur parkeren.

De nadelen van buiten de stad wonen

Helaas zijn de winkels en scholen niet altijd in de buurt. Ook is er minder werkgelegenheid, waardoor je te maken krijgt met langere reistijden. Winkels zijn vaak ‘s avonds en op zondag dicht. Dat kan even wennen zijn. Het kan lastig zijn om je aan te passen aan de omgeving en de manier van leven (afhankelijk van hoever weg je gaat wonen). Deze redenen hoeven jou niet tegen te houden om lekker te genieten van het rustigere leven buiten de stad. Het is namelijk maar net wat bij je past.

Het beste advies dat wij jou mee kunnen geven is om voor jezelf de plus en minpunten nog een keertje op een rij te zetten. Ook kun je deze leuke test doen via om de keuze nog iets makkelijker te maken. Heb je je keuze al gemaakt? Bekijk hier alle te koop- en te huur staande huizen.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.