Wonen in een drukke stad: hoe zit dat met je auto?

auto

Veel mensen houden ervan om allerlei voorzieningen in de buurt te hebben. Winkels waar je alles kunt kopen wat je wil, gezellige caf├ęs, restaurants met gerechten van overal ter wereld en mooie parken. Je hebt keus uit veel verschillende supermarkten voor je dagelijkse boodschappen of juist exclusieve producten voor een feest. Als je in het centrum van een stad woont, kun je vaak lopend of op de fiets naar de supermarkt, de bioscoop, het winkelcentrum of zelfs je werk. Maar als je buiten je stad werkt of gewoon mobiel wil zijn, kan een auto handig zijn. Wat zijn de nadelen van in de stad wonen als je een auto hebt?

Parkeervergunning aanvragen

Een van de grote nadelen van wonen in een stad, en zeker in het centrum ervan, is het vinden van een parkeerplaats. Parkeerplekken zijn schaars, dus waar laat je je auto? En als je bezoekers krijgt, kunnen die hun auto wel ergens kwijt? Parkeren is niet alleen lastig, maar vaak ook erg duur. Als je zelf in een stad woont, kun je natuurlijk een parkeervergunning aanvragen bij je gemeente. Vaak zijn er wachtlijsten, zeker in de grotere steden als Amsterdam en Utrecht. Maar ook in kleinere steden kun je lang niet altijd meteen een parkeervergunning krijgen. En gratis is het ook niet.

Om je auto voor je deur te mogen parkeren of in ieder geval in de buurt, betaal je vaak een paar honderd euro per jaar. Soms duurt het een tijdje voordat je in aanmerking komt voor een parkeervergunning. Tot die tijd kun je ook overwegen om een tijdelijk parkeerplek te huren. Denk aan een plekje in een garage of gewoon je eigen garage. Het is mogelijk om de parkeerplek vooraf te bezichtigen. Een ander voordeel van een garage als je in de stad woont? Vaak heb je nog meer plek over als je je auto hebt geparkeerd. Dit betekent dat je de overige ruimte ook kunt benutten om bijvoorbeeld spullen te stallen die in de weg staan in jouw stadsappartement.

Dure autoverzekering

Niet alleen parkeren is veel duurder in de binnenstad van grotere steden dan in kleinere gemeenten. Wist je dat waar je woont, bepaalt hoeveel je moet neerleggen voor je autoverzekering? Maar ook binnen een stad of wijk kunnen de verschillen flink zijn.

Zo kan het zijn dat jij iedere maand een paar tientjes meer betaalt voor het verzekeren van je auto dan je vriend die een paar straten verderop woont en een vergelijkbare auto heeft. Ook ben je bij de ene verzekeraar meer kwijt aan premie dan bij de andere. Autorijden is, zeker als je in een stad woont, al duur genoeg. Vergelijk dus altijd de premies en voorwaarden van alle aanbieders van. Dat kun je online heel eenvoudig doen bij een onafhankelijke vergelijkingssite.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.