Wonen in een recreatiewoning, mag dat?

recreatiewoning

Zoekend naar je droomhuis stuit je online op een fantastische en betaalbare woning. Natuurlijk gelegen, omgeven door gras, bomen en water, niet ver van een leuke stad en handige faciliteiten in de directe omgeving. Klikkend langs de foto’s overvalt je een gevoel van vrijheid. Dit is jouw droomhuis. Hier wil je ‘s morgens wakker worden. Koffie drinken terwijl je geniet van het vrije uitzicht. Totdat je ineens het woord ‘recreatiewoning’ in de omschrijving ziet staan. Een vakantiehuisje dus. Mag je wonen in een recreatiewoning?

Wonen in recreatiewoning

Of je mag wonen in een recreatiewoning of vakantiehuisje, verschilt per gemeente. Wordt in gemeente X permanente bewoning in een recreatiewoning gedoogd, in gemeente Y is het het juist verboden. Kortweg komt het hierop neer: permanente bewoning mag als de woning een woonbestemming heeft. In het bestemmingsplan staat of het een woonbestemming of recreatiebestemming betreft. Het bestemmingsplan vraag je op bij de gemeente.

Recreatiewoning met woonbestemming

Als het gaat om een woonbestemming mag je er permanent wonen. Tot zover geen uitdaging of probleem. Anders is dit, als de recreatiewoning van jouw dromen een recreatiebestemming heeft. Mag je dan ook 365 ochtenden per jaar wakker worden op die fijne plek, genietend van een kop koffie en dat prachtige uitzicht?

Recreatiebestemming

Permanent wonen in een recreatiewoning met een recreatiebestemming mag niet. Die fijne bungalow of dat fantastische vakantiehuisje in het bos mag je dan niet als hoofdverblijf gebruiken. Het hoofdverblijf is de plek die je als centrale levensplaats gebruikt: om naar je werk te gaan en de boodschappen te doen bijvoorbeeld.

Gedoogbeleid

Heeft de woning die jij op het oog hebt een recreatiebestemming? Sommige gemeenten gedogen permanente bewoning. Vraag bij de gemeente na wat het beleid is. Misschien kun je een gedoogbeschikking krijgen. Zo is die droom van die betaalbare woning midden in de natuur ineens heel dichtbij de werkelijkheid.

Hoeveel dagen per jaar mag je erin wonen?

‘Hoeveel dagen per jaar mag je in een recreatiewoning wonen?’ Dat is eigenlijk een cruciale vraag in de beslissing of je een recreatiewoning met recreatiebestemming koopt of niet. Tip: vraag dat ook gelijk even bij de gemeente. Want hoeveel dagen je in een vakantiehuisje mag verblijven zonder dat de gemeente dat ziet als jouw hoofdverblijf, verschilt per gemeente. In de ene gemeente is dat een half jaar, bij een andere gemeente is die termijn weer anders.

Recreatiewoning kopen: de conclusie

Is het huis van jouw dromen een recreatiewoning, vakantiehuisje of bungalow? Als de woning een woonbestemming heeft, is er niets aan de hand. Heeft het vakantiehuisje een recreatiebestemming? Dan gelden er andere regels. En die regels verschillen weer per gemeente. Hoeveel dagen per jaar je in zo’n woning mag verblijven en of er een gedoogbeleid is, bijvoorbeeld. Win daarom informatie bij de gemeente in om te onderzoeken of dat huisje van jouw dromen midden in de natuur en met dat prachtige uitzicht, jouw dagelijkse werkelijkheid wordt.

Ook een recreatiewoning vinden? Begin je zoektocht hier.

Door Mieke Verhoef op 17 mei 2018

4 Comments

 • Simone says:

  Waar in Nederland geldt een recreatiewoning als woonbestemming. Ik kan het nergens vinden en om het nou bij iedere gemeente op te vragen…..

 • JAAP.NL says:

  Beste Simone,

  Bedankt voor je bericht. Helaas is navragen bij de gemeente de enige mogelijkheid om erachter te komen of je daar in een recreatiewoning mag wonen of niet.

  Veel succes gewenst!

 • jimmy says:

  Ik heb een stuk agrarische grond waar ik niet eens op mag bouwen. Ik mag er ook niet eens een chalet op zetten. Ik ben de eigenaar van de grond, het is van mij. Alle stukken grond eromheen hebben woningen erop staan. Niet eens bedrijfswoningen nee gewoon echte woningen. Meer dan de helft van die woningen is van ambtenaren uit de gemeente maar ik mag er niet op bouwen en er niks op zetten. Wellicht dat ze het zelf op het oog hebben het stuk grond. Welkom in Nederland.

 • Inge says:

  Hè Jimmy,volgens mij mag een Charles altijd,zolang jij geen fundering stort,hebben zij daar geen moer mee te maken.ik weet alleen niet hoe dat met je riolering moet…..
  Groetjes Inge

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.