Wonen in Groningen is echt spotgoedkoop

groningen

Vrijstaand wonen, met houten schuur, vlakbij vis- en vaarwater en een perceeloppervlakte van 132 m2. Dit alles in een mooie dorpskern (met zelfs nog een Hema), waarbij de woning in een rustige straat staat, want doodlopend. De woning is de afgelopen jaren al deels aangepakt, bepaalde vertrekken hebben nog wel wat aandacht nodig. Duur? Geen sprake van. De woning staat momenteel te koop voor €79.500,-. Echt waar.

Geen geld

Dit koopje bevindt zich in Oude Pekela. Oude Pekela ligt een kilometer of tien van de Duitse grens, Oost Groningen, van aardbevingen heeft men hier geen last. De rust en ruimte zijn echt aanwezig en naast het winkelcentrum(pje), restaurant, enkele kerken en een voetbalclub, is dat ook wel ongeveer alles dat in het plaatsje te vinden is. Maar serieus, €79.500 is geen geld voor een vrijstaand huis, ook al moet er nog wel wat aan gebeuren. Dat is €1120,- per vierkante meter, €600,- als je het berekent over het gehele perceel. Ter vergelijking, een woning aan de Peter Wotkehof – in 2008 nog verkozen als op één na mooiste straat van Amsterdam, staat te koop voor €500.000,-.

Per vierkante meter woonoppervlak betaal bijna 5 keer zoveel, meer dan zesmaal als je het omrekent naar het perceeloppervlakte. De woningen zelf zijn overigens niet helemaal een vergelijking waard. De ene is strak gebouwd in 2006, ziet er nog vlekkeloos uit, de andere komt uit 1920 en doet van buiten wat sjofel aan, hoewel dat van binnen wel meevalt.

Dat de huizenprijzen in Amsterdam de laatste jaren naar ongekende hoogten zijn gestegen en deze in krimpgebieden als Noord- en Oost-Groningen, of Zuid-Limburg historisch laag zijn, dat is geen nieuws. Een kwestie van vraag en aanbod. Zolang het aanbod, vooral in de grotere steden, erg achterblijft bij de vraag, zolang blijven de vraagprijzen nog erg hoog.

Verschil goedkope en dure gemeenten verder toegenomen

De kloof tussen de duurste en goedkoopste gemeente, wat betreft gemiddelde huizenprijzen, is in 2017 groter geworden. In Bloemendaal, de duurste gemeente van Nederland, is de gemiddelde verkoopprijs van een woning nu 5,5 keer zo hoog als die van Delfzijl, ‘s lands goedkoopste gemeente. Vorig jaar was het verschil tussen beide nog factor 5,1. In ongeveer 80% van alle gemeenten lag de gemiddelde verkoopprijs in 2017 tussen €195.000 en €337.000. In 10% van de gemeenten lag de verkoopprijs onder de €195.000. Deze gemeenten bevinden zich vooral in de krimpgebieden, dus Groningen, Friesland en Limburg.

In de duurste gemeenten lag de verkoopprijs tussen de €337.000 en €776.000. Hieronder ook Amsterdam met een gemiddelde verkoopprijs van bijna €408.000. In 2008 lagen de gemiddelde verkoopprijzen van deze gemeenten nog hoger, tussen de €347.000 en €837.000. In 2014 was dit afgenomen tot €277.000 – €558.000. In de 10% gemeenten met de laagste gemiddelde verkoopprijzen lag in 2014 deze bandbreedte tussen €119.000 en €172.000, volgens het CBS.

Oude Pekala, the place to be

Als je niet de ambitie hebt om te verhuizen naar de provincie Groningen, dan kun je er nog altijd een dagje uit van maken. De uitgestrektheid in dit deel van Nederland leent zich uitstekend voor een fietstocht, mits het niet te hard waait. Ga na afloop dineren in restaurant de Pekelahof in Oude Pekela en mijmer met je partner, of in welk gezelschap je jezelf ook maar bevindt, over hoe leuk het zou zijn als je een stulpje gaat betrekken in Groningen. Gewoon, voor erbij. Vergeet een toekomstige tweede woning in Spanje maar alvast, Oude Pekela is echt ‘the place to be’.

Door Simon Grooten op 19 april 2018

1 reactie

  • Natuurlijk Noorden says:

    Ach kom eerst maar een keer voor vakantie hier:) Dan weet je pas hoe gaaf en (h) eerlijk hier de prijzen nog zijn. Leuke blog heeft u! Met vriendelijke groet, Natuurlijk Noorden

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.