Woning huren als ZZP’er, hoe zit dat eigenlijk?

huren als zzp'er

Het huren van een woning is voor niemand makkelijk. De zoektocht, de voorbereiding, het reageren, de vele afwijzingen en het doorgaan met zoeken. En als je dan een woning op het oog hebt, dan worden er flink wat inkomenseisen gesteld waar je aan moet voldoen. Dit geldt voor iedereen. Alleen voor de ZZP’er gelden er nog meer eisen. We nemen je mee in de regels en acties om als ZZP’er toch een huis te kunnen huren.

Sociale- of vrije sector woning?

Natuurlijk willen we allemaal wel een sociale huurwoning, maar vaak komen we hier (met een maximale inkomensgrens) niet voor in aanmerking. En als we hier wel voor in aanmerking komen, dan moeten we nog eerst 10 jaar op de wachtlijst staan. Daarom richten we ons vandaag op de vrije sector woningen. Dit zijn de woningen met een huur vanaf €710,68 per maand en voor deze woningen mag je geen huursubsidie vragen. Gelukkig gaat het weer beter met de economie en zijn er meer ZZP’ers dan ooit, dus laten we onszelf rijk werken. We hebben die huursubsidie helemaal niet nodig.

De extra regels om een woning te huren als ZZP’er

Omdat je als ZZP’er geen stabiel inkomen hebt, vinden verhuurders het lastig om garantie te krijgen dat je elke maand wel de huur kan betalen. En daarom gelden er vaak extra regels waar je aan moet voldoen, om alsnog dat huis te krijgen. Dit is trouwens per verhuurder (particulier of woningbouw) verschillend, maar hiermee krijg je wel een overzicht aan wat je kan verwachten:

Minstens twee jaar ondernemen

Vaker wel dan niet willen verhuurders zien dat je al minimaal twee jaar aan het ondernemen bent. Dit laat namelijk zien dat je het serieus neemt, je de opstart hick-ups al achter de rug hebt en vaak heb je een realistischer beeld van je inkomsten en de verwachtingen. Aan de hand van je Kamer van Koophandel inschrijving kun je dit aantonen. Ben je nog niet twee jaar aan het ondernemen, laat dan in ieder geval je inkomsten uit je vorige baan zien en schets een verwachting aan inkomsten voor het komende jaar.

Maandinkomen

Verdien je gemiddeld 4x de huur als bruto maandinkomen, dan zit je wel goed. Je moet alleen wel kunnen aantonen dat je dit in de afgelopen 6 tot 12 maanden hebt verdiend. En wat het eigenlijk oneerlijk maakt ten opzichte van mensen in loondienst, is dat jij als ZZP’er netto veel meer overhoudt op eenzelfde brutobedrag. Dus het zou eerlijker zijn als je als ZZP’er een lager bruto maandinkomen hoeft te verdienen om in aanmerking te komen voor dat huis. Wellicht komt het binnenkort nog een keer zo ver, met de hoeveelheid ZZP’ers in Nederland. We houden in ieder geval hoop!

Borgsom

Voor bijna elke huurwoning betaal je borg. Hoe hoog het bedrag is, wordt bepaald aan de hand van je inkomen en je kredietstelling. Vaak is dit bedrag gelijk aan 1 maand huur tot 3 maanden huur. ZZP’ers betalen vaker 2 of 3 maanden huur borg, omdat ook hier weer de angst dat je flexibele inkomen niet voldoende is, opspeelt. Gelukkig mag de borg wel betaald worden door een derde persoon. Heb je een rijke peettante die je graag stimuleert in het zelfstandig ondernemen, dan mag zij je borg betalen.

De papieren die je nodig hebt

Zorg dat je voorafgaand je zoektocht naar je nieuwe huis al je papieren op orde hebt. Hiermee voorkom je stress en laat je zien dat je goed bent voorbereid. Als ZZP’er is het extra belangrijk om nog aanvullende papieren te laten zien:

 • Inschrijving Kamer van Koophandel;
 • Inkomensverklaring vanuit de Belastingdienst (die kun je bij hen aanvragen);
 • Je winst- en verliesrekening van afgelopen twee jaar;
 • Optioneel, maar om punten te scoren: schets een beeld aan inkomsten voor aankomende 12 maanden.
 • Als je dan alles bij elkaar hebt en je verdiend gemiddeld voldoende om een huis te kunnen huren, dan kun je op zoek naar je eigen paleisje. En verdien je gemiddeld nog niet voldoende? Denk dan eens aan een friends-contract. Heel veel succes hiermee!

  Ps. Wil je liever kopen als ZZP’er? Weet dan ook wat je moet doen om als ZZP’er een hypotheek aan te vragen.

  Door Cindy Stechweij op 2 juli 2018

  5 Comments

  • Trees Bontsema says:

   Wij zitten in een situatie dat we niet kunt kopen en niet kunt huren. Voor een hypotheek kijken ze naar de jaarcijfers 2016, 2017, 2018. Nu zijn die onderaan de streep erg laag omdat het huidige eigen pand erg hoge lasten heeft. Als het is verkocht per 1 mei gaan we onderaan de streep ruim 6000 euro over houden per maand na aftrek inkomsten belasting. Genoeg om te huren in de vrije sector maar ook daar kijken ze ook naar de jaarcijfers die er zijn zo en niet naar hoe het straks is. Voor de sociale huur kijken ze wel naar je inkomen op het moment dat je wil gaan huren en dan hebben we een te hoog inkomen. We hebben mensen die garant willen staan, we willen wel 6 maanden huur vooraf betalen maar van dat alles willen huurders niet weten. Kortom we hebben een probleem. Weten jullie hier een oplossing voor?

  • JAAP.NL says:

   Beste Trees, bedankt voor je bericht. Lastige situatie. Misschien kun je dit het beste opnemen met een hypotheekadviseur die ook vaak hypotheken voor zzp’ers afsluit. In dit artikel verwijzen we ook naar een partij die hier gespecialiseerd in is: https://www.jaap.nl/blog/een-hypotheek-afsluiten-als-ondernemer.html. Ik hoop dat je er wat aan hebt en veel succes gewenst!

  • Corien says:

   Mijn vriend en ik willen graag gaan samenwonen in mijn sociale huurwoning. Hier woon ik inmiddels 1,5 jaar en betaal alles zelf.
   Mijn vriend komt uit Belgie en is ZZP’er en zal dan het één en ander aan moeten vragen en opbouwen om hier als loodgieter aan de slag te gaan. Dus jaarcijfers van een stabiele en vaste inkomen zijn er niet echt.
   Ik krijg op dit moment al geen huursubsidie en zorgtoeslag vanwege mijn inkomen. Maar ik vind het moeilijk om uit te zoeken waar ik op moet letten als wij gaan samen wonen. Kom ik hierdoor juist financieel duurder uit?

  • JAAP.NL says:

   Hoi Corina,

   Bedankt voor je vraag. Wanneer je gaat samenwonen zal je huur omhoog gaan op basis van jullie gezamenlijke inkomen, maar die verhoging weegt waarschijnlijk niet op tegen het voordeel van de kosten delen. Je kunt dit het beste even navragen bij je woningcorporatie. Succes!

  • A says:

   ZZP’ers vallen tussen wal en schip wanneer het aankomt op huurwoningen. In ons geval precies zo.
   De wooncorporatie had een lijst met documenten die zij graag zouden willen ontvangen. Wij hebben netjes alles ingeleverd alleen één document kon niet officieel worden opgeleverd, de prognose over 2021.
   De woningcorporatie eist een accountverklaring prognose 2021 gebaseerd op de jaarcijfers van 2020. 1) Het is kort dag of dit soort documenten in 1 dag te regelen 2) de boekhouder kan ook niet toveren en heeft meerdere klanten waardoor hij niet instaat blijkt deze documenten tijdig aan te leveren. Over het jaar 2020 is uitstel aangevraagd dus ook deze cijfers zijn nog niet compleet ingediend. Resultaat inkomensverklaring “niet definitief”.

   Resultaat: 8 jaar woningzoekend, eindelijk een woning gevonden via een loting, woning afgewezen.
   Wat een ….land is dit ook.

  Geef een reactie

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.