Woning kopen (en renoveren) of huren?

renoveren

Verhuisplannen? De belangrijkste vraag die je jezelf dan moet stellen is of je een bestaande woning gaat kopen (en renoveren) of kiest voor een huurwoning. Allebei de opties hebben zowel voor- als nadelen. Het hangt voor een belangrijk deel ook af van de levensfase waarin jij je bevindt. Je ziet vaak dat mensen er in eerste instantie voor kiezen om te huren, simpelweg omdat ze nog niet de financiële zekerheid hebben die nodig is om een koopcontract te kunnen tekenen. Tegelijk zie je de laatste jaren steeds vaker dat senioren hun koopwoning van de hand doen en met dat geld lekker gaan leven met een huurwoning als basis.

Jouw droomhuis als investering

Voor zowel kopen als huren valt veel te zeggen. Toch neigen veel mensen ernaar om een huis te kopen en dat is niet zonder reden. Er zijn zelfs situaties waarbij het kopen van een huis, gelet op de maandelijkse hypotheeklasten, voordeliger is dan huren. Bovendien ben je aan het eind van de rit, als de hypotheek volledig is afgelost, echt eigenaar van je huis.

En hoewel de waarde van woningen sterk fluctueert, kun je ervan uitgaan dat je ook over enkele tientallen jaren nog steeds een knappe prijs voor je woning kunt krijgen. Zo is je huis dus in feite ook meteen je belangrijkste reserve voor je oude dag. Immers, je kunt tegen die tijd altijd nog kleiner gaan wonen en de winst gebruiken om in je levensonderhoud te voorzien.

Renovatie zelf uitvoeren

Heb je een woning gekocht waar het nodige aan gebeuren moet? Bekijk dan goed wat je, eventueel samen met wat bekenden zelf kunt doen. Professioneel gereedschap huur je voor een paar tientjes al. Als je een beetje handig bent, kun je zo duizenden euro’s besparen. Laat je wel goed informeren over wat mogelijk is en wat niet, om zeperds te voorkomen. Een betonfrees nodig? Geen probleem, die zijn gewoon te huur. Ook een machine voor het renoveren van de vloer, steigermateriaal, alles kun je simpel huren.

Als de woning gereed is, wordt het tijd voor de tuin. Ook die hoort er immers bij. Onthoud dat tuinklussen elk jaar terugkeren, dus kies in dit geval liever voor aanschaf in plaats van huur. Met het juiste tuingereedschap voor het spitten, harken en besproeien ben je er helemaal klaar voor en begint het grote genieten pas echt.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.