Woning verbouwen? Ga voor toekomstproof wonen

verbouwen

Je hebt zojuist je droomwoning gevonden: een heerlijk huis in een fijne en gezellige omgeving. Hier zie jij jezelf wel oud worden. Maar denk je wel eens na over je oude dag? Door op tijd stil te staan bij je toekomstige wensen, bespaar je later op (verbouwings)kosten, geniet je nu en in de toekomst van veel comfort én kun je ook op hoge leeftijd in je eigen huis blijven wonen.

Langer zelfstandig wonen

Langer zelfstandig thuis wonen wordt al jarenlang aangemoedigd door de overheid. Enerzijds wordt het gestimuleerd (via onder andere het programma ‘Langer Thuis’) en anderzijds wordt het opgelegd door de sluitingen van en strengere toelatingseisen voor verzorgings- en verpleeghuizen.

Toch bereiden maar weinig mensen zich voor op een toekomst waarin zij in zekere mate hulpbehoevend zijn, zo blijkt uit onderzoek van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Dat is niet zo gek, want 50-plussers voelen zich tegenwoordig veel vitaler dan vroeger. Maar dit leidt er dan wel weer toe dat maar liefst 59% van de senioren zich pas op woningaanpassingen oriënteren als het écht heel hard nodig is.

Verbouwen: houd hier rekening mee

Het SVn-onderzoek wijst uit dat hoe ouder we worden, hoe minder snel we aanpassingen doorvoeren in onze woning. Het ontbreken van financiële middelen speelt hierbij een grote rol. Door tijdens de verbouwing al rekening te houden met de toekomst, voorkom je dat financiën op latere leeftijd een probleem vormen. Ook veranderingen in je gezondheid vergroten de noodzaak van een toegankelijke woning.

Bijna de helft van de 65-plussers lijdt namelijk aan één of meerdere chronische aandoeningen (CBS, 2018). Veel senioren krijgen te maken met onder andere artrose, COPD, diabetes en bijziendheid. Hierdoor worden zij in zekere mate zorg- en hulpbehoevend. Een niet-toegankelijke woning vormt dan een groot obstakel.

Nadenken over de toekomst

Wie zijn woning toch al verbouwt, doet er daarom verstandig aan om alvast na te denken over de toekomst. Kleine aanpassingen, zoals het plaatsen van wandbeugels, kunnen altijd nog uitgevoerd worden. Maar van anti-sliptegels in de badkamer en drempelvrije verdiepingen heb je nu én later profijt. Ook een domotica-systeem verhoogt je wooncomfort aanzienlijk. Daarmee zijn onder andere de verlichting, de zonwering en de verwarming op afstand of geautomatiseerd te bedienen.

Het kan daarnaast ook verstandig zijn om een potje achter de hand te houden voor latere aanpassingen. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van het bad voor een inloopdouche en het plaatsen van een traplift, zodat ook de bovenste verdiepingen toegankelijk blijven. Zo kun je zo lang mogelijk in je droomwoning blijven wonen.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.