Woning verbouwen: waar moet je rekening mee houden?

woning verbouwen

Vanwege het coronavirus vullen we onze vrije tijd noodgedwongen anders in. Daarom benutten steeds meer mensen deze lockdown als een mooi moment om hun woning te verbouwen. En dat is logisch, want sparen levert tegenwoordig nauwelijks meer wat op. Het is dus interessant om met een verbouwing de waarde van je huis te verhogen. Daarnaast zorgt dit uiteraard voor meer wooncomfort. Voordat je aan de verbouwing begint is het verstandig om bij een aantal zaken stil te staan. Waar moet je rekening mee houden als je gaat verbouwen? En welke verzekeringen zijn dan handig om te hebben? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen.

Omgevingsvergunning aanvragen

Als je jouw woning gaat renoveren of verbouwen, dan heb je meestal een omgevingsvergunning nodig. Dit geldt bijvoorbeeld voor verbouwingen zoals een dakterras plaatsen, een draagmuur verwijderen of het maken van nieuwe kozijnen. Deze vergunning vraag je aan bij de gemeente. Om de vergunning aan te vragen heb je bouwtekeningen en constructieberekeningen nodig. Er zijn ook een aantal verbouwingen die vergunningsvrij plaats kunnen vinden. De gemeente kan je hier meer over vertellen.

Verbouwing en verzekeringen

Het kan natuurlijk altijd gebeuren: tijdens de verbouwing ontstaat er schade. Het is goed om te weten dat de opstalverzekering maar een beperkte dekking biedt bij verbouwingen. Deze verzekering vergoedt namelijk alleen schade aan de opstal als deze wordt veroorzaakt door brand, inbraak, bliksem of storm. Je kunt het beste, naast de opstalverzekering, ook een bouwverzekering afsluiten. Hiermee ben je verzekerd voor schade die ontstaat door de verbouwing. Denk hierbij aan een dakkapel, een serre of het vervangen van de keuken of badkamer. Daarnaast is het verstandig om ook een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Als er een juridisch conflict ontstaat tussen jou en de aannemer, dan dekt de rechtsbijstandverzekering de kosten.

Houd de buren blij tijdens de verbouwing

Een goede buur is uiteraard beter dan een verre vriend. Het is daarom altijd raadzaam om de buren op tijd in te lichten over de verbouwing. Houd er rekening mee dat de buren nog tot zes weken bezwaar kunnen maken zodra je de vergunning hebt gekregen. Soms moet je op het erf van de buren zijn om bepaalde werkzaamheden te kunnen uitvoeren. Je mag dan een beroep doen op het ‘ladderrecht’. Dat houdt in dat je onder bepaalde voorwaarden het perceel van de buren mag gebruiken. Dit is opgenomen in artikel 5:56 BW in het Burgerlijk Wetboek.

Het is ook verstandig om vooraf een nulmeting uit te laten voeren. Hiermee wordt met foto’s en beschrijvingen de staat van jouw woning en die van de buren vastgelegd. Met een nulmeting voorkom je vervelende twistpunten achteraf, aangezien je kunt aantonen wat de bouwkundige staat voorheen was. Als er toch schade ontstaat, kun je met deze nulmeting de aannemer aansprakelijk stellen.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.