Woning verduurzamen: opties en regelingen

Woning verduurzamen

Woningeigenaren zijn de laatste maanden flink aan het verbouwen geslagen. Vorig jaar steeg het aantal hypotheekaanvragen voor verbouwingen en verduurzaming met 50%. Verbouwen is dé kans om je woning ook gelijk te verduurzamen. Dit is namelijk niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de eigen portemonnee. De energierekening wordt namelijk een stuk lager. Er zijn tegenwoordig genoeg regelingen, subsidies en leningen die verduurzaming bevorderen. In dit artikel vertellen we je hier meer over.

Subsidie voor isolatiemaatregelen

Je kunt als woningeigenaar veel energie en geld besparen als je investeert in de isolatie van je woning. Op deze manier hoef je minder te stoken om de woning aangenaam te houden. Hierdoor wordt je energierekening een stuk lager. Daarnaast zorgt een goed geïsoleerde woning voor meer wooncomfort. Als woningeigenaar kun je een tegemoetkoming krijgen vanuit de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) als je investeert in minimaal twee isolatiemaatregelen. Je kunt maximaal 20% van de isolatiekosten terugkrijgen. Het is wel belangrijk dat de subsidie aangevraagd wordt voordat de werkzaamheden beginnen.

Rendament van zonnepanelen

Zonnepanelen kopen is nog steeds rendabel. Je kunt als woningeigenaar echter geen subsidie krijgen voor zonnepanelen. Kopers kunnen wel de 21% BTW, die ze betalen over de aanleg en aanschaf van zonnepanelen, terugvragen van de Belastingdienst. Dit is toch weer een voordeel van honderden euro’s. Daarnaast kun je als eigenaar van zonnepanelen nog tot in ieder geval 2023 gebruikmaken van de salderingsregeling. Dat houdt in dat je de opgewekte stroom aftrekt van de gebruikte stroom. Lever je meer stroom terug dan dat je afneemt bij de energieleverancier? Dan krijg je een terugleververgoeding van de energieleverancier. De salderingsregeling geldt nog tot 2023. Daarna wordt de regeling langzaam afgebouwd.

Tegemoetkoming voor een zonneboiler of warmtepomp

Nederlandse huishoudens moeten in uiterlijk 2050 van het aardgas af zijn. Dat betekent dat we langzamerhand gaan overstappen op duurzaam verwarmen. Dat kan bijvoorbeeld met een zonneboiler of warmtepomp. Om woningeigenaren te stimuleren om vrijwillig afscheid te nemen van de gasaansluiting, heeft de overheid een subsidie voor mensen die investeren in een warmtepomp of zonneboiler. Dit is, net zoals isolatie, de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Hoeveel subsidie je kunt krijgen, is afhankelijk van het apparaat. Ook de aansluiting op het warmtenet valt binnen de ISDE.

Extra hypotheekruimte

Koop je een woning en wil je graag verduurzamen? Dan is het mogelijk om maximaal 106% van de woningwaarde te lenen. Met dit extra bedrag kun je energiebesparende maatregelen treffen, zoals het isoleren van je woning of het plaatsen van zonnepanelen. Hierdoor zullen je maandlasten hoger worden, maar je bespaart wel direct op de energierekening. Daarnaast stijgt de woningwaarde door de verduurzaming. Ook help je het klimaat een handje en ben je beter voorbereid op aardgasvrij wonen.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.