Zelf verkopen: zo bereid jij je woning voor

verkopen

Je hebt besloten om je huis zelf te verkopen via JAAP.NL. De advertentie is mooi opgemaakt en staat inmiddels online. Je krijgt al gauw de eerste bezichtigingen binnen, dus nu is het dus tijd om de woning voor te bereiden. Maar wat moet je nu precies allemaal doen? Lees deze tips om je woning klaar te maken voor de verkoop.

Creëer ruimte

Dit betekent niet dat je alle meubels en dergelijke moet laten weghalen, want dat zorgt ervoor dat de potentiële kopers de ruimten moeilijker kunnen inschatten. Een leeg huis is immers moeilijker te verkopen. Bij het creëren van ruimte moet er vooral gelet worden op spullen die niet van waarde zijn voor de koper en ruimte innemen. Denk aan de kinderwagen of de fiets die je al 2 weken in de gang hebt staan. Deze voorwerpen kunnen allemaal weggehaald worden om extra ruimte te creëren.

Schoonmaken en repareren

Een nare klus natuurlijk… Maar wel noodzakelijk. Viezigheid of onaangename geuren kunnen ervoor zorgen dat mensen een negatieve indruk krijgen en afzien van het kopen. Zorg dus dat er geen afwas in de keuken ligt, het fornuis schoon is, de afvalbak netjes geleegd is en dat de woning fris en fruitig ruikt. Verder is het ook belangrijk dat de woning neutraal is, leg daarom persoonlijke en waardevolle spullen weg.

Tot slot is het ook belangrijk om te kijken naar eventuele situaties die de potentiële koper kan laten afschrikken. Denk hierbij aan: scheurtjes in de muur, kapotte ruitjes, lekkende kranen, een losse deurhendel enzovoort. Dit geldt natuurlijk voor de gehele woning. Zorg er dus voor dat alle ruimtes verzorgd en schoon zijn en zet desnoods een paar verse bloemen op tafel. Hiermee zorg je dat het bezoek de beste indruk krijgt.

Plan de bezichtigingen goed in voordat je gaat verkopen

Zelf je huis verkopen betekent ook dat het aan jou is om de bezichtigingen zorgvuldig in te plannen, zodat je de geïnteresseerden voldoende tijd geeft om de woning goed te bekijken en van informatie kunt voorzien.

Zorg er daarom voor dat er zo min mogelijk mensen tegelijk komen bezichtigen. De kopers kunnen hierdoor op hun eigen gemak rustig rondlopen en vragen stellen. Wat de kans op verkoop natuurlijk verhoogt!

Een mooie tuin

Een mooie tuin kan veel goedmaken. Zorg ervoor dat de tuin goed verzorgd is, dat de struiken gesnoeid zijn en dat het er al met al gewoon lekker gezellig uitziet.

Zorg voor voldoende licht

Of het nou overdag of in de avond is, lichtinval is zeer belangrijk. Dit bepaalt grotendeels de sfeer in het huis. Zorg dus dat alle gordijnen open staan, de lampen in alle kamers aanstaan en mocht de bezichtiging in de avond zijn dan kan je ook nog gezellig kaarsen aansteken.

Huisdieren

Huisdieren zijn leuk, maar zorgen ook voor de nodige rommel en geurtjes. Jij vindt dit misschien niet erg, maar de potentiële koper kan hier anders over denken. Kijk daarom even of je gedurende een bezichtiging de huisdieren bij familie of vrienden kan afzetten of vraag de buren even of zij de hond tijdens de bezichtiging kunnen uitlaten.

Nu je dit artikel hebt gelezen, is het tijd om je voor te bereiden. Natuurlijk kan het voorkomen dat je niet aan alle eisen kan voldoen, maar probeer toch zoveel mogelijk van deze tips mee te nemen. Succes!

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.