Woningmarkt fors aangetrokken

De woningmarkt is in de afgelopen maanden weer fors aangetrokken. Zowel het CBS als het Kadaster melden dat bestaande koopwoningen in afgelopen november 3,8 procent duurder zijn dan een jaar eerder. Dit is dan ook de grootste prijsstijging op jaarbasis in bijna acht jaar.

Deze stijging heeft te maken met de aantrekking van de woningmarkt. Steeds meer huizenkopers durven zich weer op de markt te bevinden en de grote beslissing te nemen om een huis te kopen. Dit gaat echter niet zonder risico. Doordat kopers snel moeten besluiten, komen ze in de verleiding om financiële risico’s te nemen.

Verening Eigen Huis (VEH) waarschuwt hier ook voor in de Telegraaf. Volgens VEH is de huizenjacht in de grote steden geopend en worden huizen in populaire wijken snel verkocht. Echter, sommige kopers willen soms zó graag een bepaalde woning, dat ze geen voorbehoud van financiering in het voorlopig koopcontract laten opnemen. Niet verstandig. VEH geeft dan ook aan dat mocht de hypotheek toch niet rondkomen en de koop niet doorgaan, kun je in grote problemen komen met boetes die oplopen tot tienduizenden euro’s. Zelf hebben zij ervaring met kopers die in zo’n situatie al hun reserves moesten inzetten en daardoor geen geld meer hadden voor verhuizen of het inrichten van het nieuwe huis.

Daarom een aantal belangrijke punten: het kopen van een huis is een grote, belangrijke beslissing. Laat je niet onder druk zetten en neem zeker niet te snel een beslissing. Stel een goede (voorlopige) koopakte op en wees bewust van alle zaken die genoemd (moeten) worden. Bij JAAP.NL helpen wij graag een handje mee. Een koopakte laten maken is vaak duur en waar let je op als je er zelf eentje samenstelt? Daarom heeft JAAP.NL samen met één van onze partners een koopakte opgesteld die compleet, correct en af is. Juridische begrippen worden uitgelegd in gewone taal en je bespaart honderden euro’s aan extra kosten die er bij een notaris bij komen. Voor slechts €75,- heb je al een complete koopakte! Voor meer informatie klik hier.

1 reactie

 • Alfred Verhoeven says:

  Goedemiddag,

  Interessant om te lezen. Ik deed onlangs i.s.m. BeeldenBedrijf een onderzoek onder 400 makelaars naar trends in de vastgoedmarkt.

  Natuurlijk is er verbetering – maar geldt dat voor alle segmenten? Hoe staat het met huurwoningen, en bedrijfspanden? En welke media gebruikt de makelaar? De resultaten staan nu online.

  Ik dacht dat dit wellicht voor u en uw lezers interessant kon zijn.

  Met vriendelijke groet,
  Alfred Verhoeven

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.