Woningmarkt vs kantorenmarkt: de grote verschillen

kantorenmarkt

Op de woningmarkt is het nog altijd een gekkenhuis. Mensen willen graag een huis kopen in plaats van huren. De rente is laag, het aanbod klein. Als het gaat om de kantorenmarkt spelen er hele andere factoren een rol. Daar lijkt huren juist interessant, mits werknemers op kantoor komen werken en zich aan de anderhalve meter maatregel kunnen houden.

De woningmarkt is nog steeds booming. Een daling van de huizenprijzen zit er voorlopig niet in, alhoewel dat eerder wel in de lijn der verwachtingen lag. Er is een enorme vraag naar koopwoningen, want de rente is nog altijd laag. De economische crisis lijkt aan de woningmarkt voorbij te gaan. Dit zou pas ‘on hold’ gaan als mensen hun banen gaan verliezen vanwege de coronacrisis en de rente gaat stijgen. Dat laatste lijkt er in de verste verte nog niet op. Bovendien zorgen de hoge huurprijzen van woningen ervoor dat mensen toch liever willen kopen.

Kostbaar kantoorpand kopen lijkt niet nodig

Vergelijken we dit met de kantorenmarkt, dan lijken er steeds minder bedrijven kantoorruimte nodig te hebben. Een direct gevolg van het thuiswerken, wat niet alleen momenteel wordt geadviseerd en daarmee tijdelijk lijkt, maar veel werkgevers de ogen heeft geopend die menen dat een kostbaar kantoorpand kopen dan ook niet nodig is.

Dat geeft echter wel weer perspectief voor het huren van panden. Als er minder wordt verkocht komt er meer leegstand, wat zorgt voor een verlaging van de huur. Dat biedt werkgevers de mogelijkheid om met hun personeel gebruik te maken van grotere oppervlakten, want dat is wel heel erg nodig. Het bedrijf dat kiest voor een kantoor zal meer vierkante meters wensen en ook nodig hebben om de anderhalve meter maatregel vast te kunnen houden.

Bureaus moeten minstens 1,5e meter uit elkaar kunnen staan

De overheid stelt werkgevers verplicht hun personeel een veilige werkomgeving te bieden. Er worden eisen gesteld aan de ventilatie van het pand en aan de afstand tussen werknemers. Het betekent dat bureaus verder uit elkaar moeten komen te staan met eventueel schermen daartussen.

De mogelijkheden om je binnen het kantoor te kunnen verplaatsen moeten ruim zijn en de looprichting duidelijk. Eenrichtingsverkeer richting de toiletten en via de andere kant weer terug naar de werkplek lijken ideaal. Datzelfde geldt voor de route naar het koffieapparaat en de eventuele ruimte om te lunchen. Een kantoor moet daarop ingericht kunnen worden. En daar is ruimte voor nodig.

Moeten we dit allemaal nog willen?

Niet alle kantoren voldoen aan deze eisen. Het zal betekenen dat een groot aantal kantoren ook verbouwd moet worden om wel aan die eisen te kunnen voldoen. Moeten we dit allemaal nog willen? Zeker wel. Een groot aantal werknemers wil niets liever dan weer de werkvloer op vanwege de sociale verbindingen. Het praatje bij het koffieapparaat, samen lunchen, fysiek samenwerken. Mensen missen collegiaal contact. Bovendien is niet iedere functie vanuit huis in te vullen, dus zal er altijd vraag naar kantoorruimte blijven.

Is het kantoor geschikt voor de nieuwe manier van werken?

De gekte op de huizenmarkt houdt nog wel even aan, de gekte op de kantorenmarkt is van een andere orde. Bij de eerste is de vraag groot en willen mensen graag kopen, omdat huren veelal erg duur is. Op de kantorenmarkt lijken de huurprijzen aantrekkelijker te worden, zelfs op de Amsterdamse kantorenmarkt. Het is echter maar de vraag of een kantoorruimte geschikt is voor de nieuwe manier van werken: anderhalve meter uit elkaar, gezond ingericht en voorzien van een goede ventilatie.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.