Woonbond vecht onrechtmatige huurverhogingen aan

De Woonbond stapt namens honderdduizenden huurders naar de rechter om het terugdraaien van huurverhogingen te eisen. De schade voor huurders bedraagt volgens de Woonbond tot nu toe circa 365 miljoen euro.

Gluurverhoging

De actie is gericht tegen de Belastingdienst en de verhuurderskoepels Aedes, IVBN en Vastgoed Belang. Vanaf 2013 konden huishoudens met een brutojaarinkomen vanaf 33.600 euro een inkomensafhankelijke huurverhoging worden opgelegd. Om het inkomen te kunnen vaststellen, maakten woningcorporaties en andere verhuurders gebruik van inkomensverklaringen van de Belastingdienst. Op basis van die gegevens is de huur van veel mensen verhoogd, de zogenoemde ’gluurverhoging’, aldus de Woonbond.

Gegevens onrechtmatig verstrekt

Begin dit jaar oordeelde de Raad van State dat de verstrekking van die gegevens onrechtmatig was. Het was namelijk in strijd met de privacywetgeving. Minister Blok heeft wel geprobeerd om een juridische basis te creëren voor de verstrekking van inkomensverklaringen, maar ook na deze wetswijziging blijft het opstellen en verstrekken van inkomensverklaringen onrechtmatig. Daarom eist de Woonbond dat de huurverhogingen worden teruggedraaid en dat huren die te hoog zouden zijn, worden teruggedraaid.

Woonbond probeerde een oplossing te overleggen

Eerder dit jaar liet de Woonbond al weten een rechtszaak te overwegen om namens de huurders te veel betaalde huur terug te eisen. De belangenorganisatie zag daar nog even van af en probeerde via overleg met verhuurders en de Belastingdienst tot een oplossing te komen. Maar volgens hen voelden die partijen er niets voor rond de tafel te gaan zitten. Zij zien zichzelf daarom genoodzaakt om een procedure aan te spannen. De Woonbond stuurt aan op een collectieve regeling voor alle gedupeerde huurders. Die hoeven zich hiervoor niet aan te melden.

Gewoon de wet gevolgd

Aedes laat weten dat het niet terecht is dat de Woonbond met de beschuldigende vinger naar de vereniging van woningcorporaties wijst. Volgens Aedes hebben zij gewoon de wet gevolgd.

Ben jij nog op zoek naar een huurwoning? Op JAAP.NL vind je een uitgebreid aanbod aan huurwoningen!

Bron: De Telegraaf

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.