Zeker 3,5 miljoen mensen krijgen nieuwe BKR-registratie

Een spannend moment in je leven: je gaat voor het eerst een huis kopen. Je plant een afspraak in met een hypotheekadviseur, die je vertelt dat je een BKR-registratie hebt. Maar hoe kan dat nou? Je hebt toch nooit leningen afgesloten?

Per 1 december krijgen in Nederland ruim 3,5 miljoen klanten van ING, ABN Amro en Rabobank een extra registratie bij BKR, omdat zij de mogelijkheid hebben om rood te staan. Of ze van die mogelijkheid gebruik maken of niet, dat doet er niet toe. Dit heeft te maken met een nieuwe regelgeving uit Brussel.

Wat is een BKR-registratie nou precies?

Alle kredieten en leningen die je afsluit worden door de geldverstrekker vastgelegd in het Centraal Krediet Informatiesysteem bij BKR. Dit wordt ook wel een BKR registratie genoemd. Hierdoor ontstaat een overzicht van alle leningen die je hebt afgesloten. Ook eventuele betalingsachterstanden die bij deze registratie horen worden vastgelegd. Door dit overzicht kunnen geldverstrekkers, wanneer je een nieuwe lening aanvraagt, zien of dit nog verantwoord is.

Hoe zit het met de studieschuld?

De nieuwe aanpassing lijkt klein, maar kan grote gevolgen hebben voor sommige huizenkopers. De verandering heeft trouwens geen invloed op de waardering van een grote schuld die veel mensen hebben: de studieschuld. Studieschulden worden via DUO afgesloten; DUO is een overheidsorgaan dat de informatie over een studiefinanciering niet deelt met BKR. Een studielening is volgens de overheid anders dan een consumptief krediet.

Is een BKR-registratie te voorkomen?

De nieuwe regels raken niet alleen klanten bij de drie grote banken die de markt domineren. Ook wie bij een kleinere bank klant is, zoals bijvoorbeeld SNS Bank, valt onder de aangescherpte regeling. Maar gelukkig is er ook goed nieuws: een woordvoerder van BKR wijst erop dat het eenvoudig is om de mogelijkheid tot het rood staan met een vinkje uit te zetten. Dan is registratie bij BKR van de baan.

Wat kun je verder nog doen? Schaf niet zomaar winkelpassen aan, want ook als je die kaarten niet gebruikt is de BKR-registratie al actief. Maak daarnaast ook geen gebruik meer van ‘koop nu, betaal later’-regelingen. Als je een partner hebt die ook rood kan staan, dan is dat ook iets om op te letten, want in dat geval worden de bedragen die jullie rood kunnen staan bij elkaar opgeteld. Als je dan ook nog eens een creditcard hebt gaat het al snel om heel veel geld.

Binnenkort een huis kopen? Hier kun je alvast een hypotheekgesprek aanvragen.

Bron: NOS

1 reactie

  • Hamil says:

    Grootste onzin allemaal.
    Wat als je een hypotheek krijg. En daarna ga je rood staan en allerlei leningen nemen. En schulden maken na dat je hypotheek heb gekregen?
    Allemaal onzin en moeilijk maken voor een ander, omdat zei het wel goed hebben. Een woning huren is het zelfde verplichtingen als een hypotheek. Woning huren is meestal duurder dan koopwoningen.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.