Zelf de elektra en groepenkasten aanleggen: hoe doe je dat?

elektra

Ben je van jezelf best handig en ga je zelf aan de slag met elektra en groepenkasten aanleggen? Elektra aanleggen, zeker als het om elektrotechnische installaties als groepenkasten gaat, is een specialistische klus die je goed moet uitvoeren om onveilige situaties te voorkomen. Als je zelf elektrotechnisch inzicht hebt en de juiste stappen volgt, kun je elektra met groepenkasten uitstekend zelf aansluiten. Hoe je dit veilig en goed kunt aanpakken, lees je hieronder. Doe je voordeel met onze tips en adviezen!

Aandachtspunten voordat je begint

Voordat je begint met het aanleggen van elektra in combinatie met een of meer groepenkasten, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je de benodigde gereedschappen, materialen en accessoires op voorraad hebt. Denk hierbij aan extra bedrading, een tweepolige spanningstester, een adereind tang, de groepenkast met benodigde onderdelen, schroevendraaiers, etcetera.

Zorg ervoor dat voordat je begint, de spanning van het net af moet zijn. Controleer met de tweepolige spanningsmeter of er echt geen stroom op het netwerk staat. Zet de stroom eraf met de groepenschakelaar. Alleen het eruit halen van de ‘stop’-zekering is onvoldoende! Let wel op: het werken in de groepenkast zelf en daar aanpassingen doen, dien je over te laten aan een installateur.

Zorg voor goede verbindingen

Een cruciaal aandachtspunt is het leggen van goede en betrouwbare elektrische verbindingen (zoals insteek, lassen en vastschroeven). Koperbedrading mag nooit openliggen en uiteinden van elektrische bedrading mag niet vertind worden, om kortsluiting en brand te voorkomen. Aan te raden is om geen kroonstenen toe te passen in lasdozen, maar in plaats daarvan lasdoppen of lasklemmen. Gebruik je snoeren met een beweegbare kern, kies dan voor adereind hulzen om de elektrische adertjes goed bij elkaar te kunnen houden, druk deze vast met een adereind tang.

Juiste draden per groep in één buis

Het is onveilig om elektrische draden van meerdere groepen door één buis te laten lopen of in één las- of inbouwdoos te plaatsen. De draden van één groep horen dus in één buis te zitten, bij elkaar. Wil je meerdere draden van één groep door één buis laten lopen, dan kun je het beste kiezen voor een schuifbuis dan een flexibele buis. In een schuifbuis zijn meer draden toegestaan!

Wijk niet af van de kleuren van de bedrading

Het is belangrijk voor de veiligheid om niet af te wijken van de kleuren van elektrische bedrading:

• Blauw – Nuldraad (oude kleur is rood)
• Bruin – Fasedraad (oude kleur is groen)
• Groen/geel – Aardedraad (oude kleur is grijs)
• Zwart – Schakeldraad (oude kleur is zwart)

Succes met het aansluiten van jouw bedrading. Wordt het te ingewikkeld, schakel dan altijd een ervaren en betrouwbare installateur in!

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.