Zo beveilig je slimme apparaten in huis

slimme apparaten

Tegenwoordig hebben we steeds meer slimme apparaten in huis. Vanaf je vakantieadres geef je de robotstofzuiger de opdracht om thuis de woonkamer onder handen te nemen. De rolluiken gaan dicht als het donker wordt en de lichten gaan aan of uit volgens een schema. Als de pakketbezorger onverwacht voor de deur staat, kun je deze vragen om het pakketje bij de buren af te geven. En vlak voordat je weer thuis komt, gaat de thermostaat aan, zodat je een behaaglijk warme woning binnenstapt.

Dankzij het internet kunnen mensen over de hele wereld met elkaar verbinden. Of het nu gaat om een Skype-gesprek met een neef in Australië of de allerlaatste nieuwtjes rond de Amerikaanse verkiezingen: de lijnen zijn vandaag de dag uitermate kort. Maar behalve mensen met elkaar verbinden, kunnen we ook dingen aan mensen verbinden. Of dingen aan dingen. Zoals een tuinsproeier aan een robotmaaier.

Internet der Dingen

Het Internet der Dingen is de Nederlandse vertaling van de meer courante Engelse term ‘Internet of Things’ of kortweg IoT. Wanneer je googelt wat IoT precies is, vind je ongetwijfeld talloze technisch geformuleerde verklaringen. Eigenlijk valt het eenvoudig samen te vatten: het IoT gaat ervan uit dat alles met elkaar verbonden is via het internet.

Je telefoon kan gegevens versturen, maar ook ontvangen. Tijdens dat voortdurende proces van informatie-uitwisseling wordt je telefoon ook steeds slimmer. We spreken tegenwoordig dan ook niet voor niets van ‘smartphones’. En deze smartphones openen weer een deur naar nieuwe mogelijkheden via apps.

Het zijn deze apps die jou via je smartphone de mogelijkheid geven om vanop afstand andere apparaten te bedienen. Zo kun je honderden kilometers verderop de thermostaat in je eigen huis reguleren, de lampen uitdoen of kijken wie er voor je deur staat. Hiervoor heb je wel ‘slimme apparaten’ nodig. Deze ‘domotica’ zijn apparaten die je kunt verbinden met het internet en die jij via de meegeleverde app kunt besturen.

Slimme apparaten

Je kunt je huis uitbreiden met talloze ‘domotica’. Denk bijvoorbeeld aan de rolluiken die automatisch naar beneden gaan als de zon ondergaat.’s Nachts gaat de thermostaat een graadje lager en een half uurtje voordat je wakker wordt, schakelt de verwarming weer aan. Eenmaal wakker, geef je je espressoapparaat de opdracht om je favoriete macchiato te bereiden. Zodra je beneden bent, staat je kopje klaar. En terwijl jij je koffie drinkt, praat een slimme speaker je bij over het laatste filenieuws.

Je kunt je dagelijkse bezigheden dus op allerlei manieren automatiseren. Zo hou jij weer tijd over voor leukere dingen. Daarbij kun je ook veel besparen op energiekosten. Want je huis is nu ‘slim’ genoeg geworden om te blijven functioneren, ook terwijl je niet aanwezig bent. Dat geldt voor losse apparaten, maar je kunt verschillende apparaten ook koppelen tot een volledig geautomatiseerd systeem.

Digitale veiligheid

Om de app buitenshuis te gebruiken, zul je misschien verbinding willen maken met een openbaar WiFi-netwerk. Deze openbare netwerken mogen dan wel handig zijn, maar als je niet de nodige voorzorgen in acht neemt, zijn ze ook heel gevaarlijk. Deze hotspots zijn dan ook erg in trek bij hackers en verspreiders van virussen en andere malware.

Wil je geen enkel risico nemen, zeker niet wanneer het op je eigen huis aankomt, dan zou je aan een VPN-verbinding kunnen denken. Een VPN of Virtueel Privénetwerk is een beveiligde schakel tussen jouw telefoon en de openbare server. De VPN-server ontvangt de informatie vanaf je smartphone via een versleutelde tunnel, codeert de informatie en stuurt het door naar de openbare server. Je kunt een VPN ook als een extensie voor je browser installeren. Met VPN Chrome heb je dan binnen een paar muisklikken een veilige verbinding via je browser.

VPN Chrome biedt dezelfde voordelen als een reguliere VPN-verbinding. Hackers kunnen onderweg geen informatie onderscheppen en vervelende én riskante pop-upvensters behoren tot het verleden. Bovendien wordt je persoonlijke IP-adres afgeschermd. Alleen het IP-adres van de VPN-server is voor anderen zichtbaar. Je kunt ook zelf bepalen met welke VPN-server je verbinding maakt om zo regionale blokkades te omzeilen.

Geef inbrekers geen kans

Nu je je hele dagelijkse routine via het internet deelt, is het geen overbodige luxe om ook aan je digitale veiligheid te denken. Voor de bediening van alle apparaten moet je de daarbij horende apps installeren op je telefoon. Het is daarom belangrijk om je telefoon te beschermen tegen mogelijke inbraakpogingen.

In dit kader gaat het dan ook om een inbraakpoging in je huis. Als bijvoorbeeld een hacker toegang heeft gekregen tot jouw telefoon, kan deze zomaar de babyfoon besturen of de beveiligingscamera’s uitzetten. Hackers kiezen daarvoor graag de makkelijkste slachtoffers uit. Maak het ze daarom zo lastig mogelijk en geef ze geen kans om aan de haal te gaan met jouw privégegevens. Dan kun jij met een gerust hart de deur van je slimme huis achter je dichttrekken.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.