Zo creëer je meer rust in de woonkamer

rust

Het is na een drukke werkdag prettig thuiskomen in een interieur waar je tot rust kunt komen. Wil jij van de woonkamer een plekje maken waar je kunt ontspannen? Met deze praktische tips creëer je in een handomdraai meer rust in jouw woonkamer, zonder dat er veel aanpassingen nodig zijn.

Kijk kritisch naar je spullen

Een goede manier om rust te creëren in de woonkamer, is door je spullen op te ruimen en spullen weg te doen. Denk bijvoorbeeld aan de Kon Marie-methode. Haal alles wat je niet dagelijks gebruikt weg uit de woonkamer. Over het algemeen kun je spullen indelen in drie categorieën:

 • Je gebruikt ze nooit, maar bewaart ze wel;
 • Je gebruikt ze soms, waardoor je deze spullen niet weg kunt doen (bijvoorbeeld feestversiering);
 • Noodzakelijke spullen voor dagelijks gebruik en spullen waar je blij van wordt.
 • De spulletjes die je al lang bewaart, maar nooit gebruikt, kunnen naar de kringloop of je kunt je spullen online verkopen. Goed voor jouw portemonnee en je spullen worden hergebruikt. Win-win-situatie dus. Dingen die wel belangrijk voor je zijn, maar zorgen voor een drukke woonkamer, zoals te veel fotolijstjes, fotoalbums en andere rondslingerende spullen, kun je in transparante dozen opslaan op zolder, in de kelder, berging of schuur. Dit doe je ook met seizoensartikelen en spullen die je maar soms gebruikt.

  Veel mensen vinden de televisie niet mooi staan in het interieur, maar hier maak je waarschijnlijk wel iedere dag gebruik van. Met een tv-kast berg je de tv mooi op, uit het zicht. Tegenwoordig heb je ook veel tv’s die eruitzien als schilderij in een lijst als ze uitgeschakeld zijn. Dit soort televisies zijn strak afgewerkt en flinterdun, zodat ze strak tegen de muur of op een ezel geplaatst kunnen worden. Vergeet ook niet om regelmatig alles in 1 pakketten te vergelijken om ervoor te zorgen dat je niet te veel betaalt.

  Balans in het kleurgebruik

  Door de kleuren bij elkaar aan te laten sluiten, oogt de woonkamer rustig. Voor een aardse en natuurlijke uitstraling kies je volgens de kleurenpsychologie voor rustige tinten als beige, roomwit of grijstinten. Vervolgens stem je de meubels en woonaccessoires hier op af. Vermijd heel felle kleuren en drukke printjes op het behang.

  Haal ook wat planten in huis, want de natuur brengt je terug bij jezelf en planten en bloemen zorgen voor ontspanning. Door de kleuren in verschillende ruimtes op elkaar af te stemmen, kun je deze ook eenvoudig bij elkaar trekken. Zo maak je bijvoorbeeld één geheel van de gang en de woonkamer door de kleuren uit de woonkamer ook in de hal terug te laten komen.

  Dimbare sfeerverlichting

  Als je het licht iets dimt, kan dit direct een rustgevend effect hebben. Dimbare sfeerverlichting past dan ook uitstekend thuis in een rustig interieur. Niet alleen kun je dit type verlichting toepassen in de woonkamer, maar ook in de slaapkamer en badkamer is dit zeer geschikt. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor smart-verlichting of voor lampen die je kunt dimmen met een schakelaar.

  Geef een reactie

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.