Zo creëer je warmte en sfeer in je nieuwe woning

sfeer

Nieuwe woning of toe aan verandering in huis? Met een gas-, hout- of elektrische haard of kachel breng je extra sfeer en warmte in je woning. Maar er komt veel kijken bij het aanschaffen van een mooie haard. Bijvoorbeeld, welk type brandstof is het meest geschikt? En is het nog wel verstandig om een gashaard te kopen? Wat zijn de mogelijkheden van een elektrische haard? In dit artikel willen we je zo goed mogelijk op weg helpen om de juiste keuze te maken bij de aanschaf van een mooie haard.

Stoken op gas, hout of elektrisch

De laatste jaren heeft er een verschuiving plaatsgevonden op de haarden- en kachelmarkt. Waar een aantal jaren geleden, gas- en vrijstaande, maar toch ook zeker een inbouw houtkachel nog enorm populair waren, is het nu juist de elektrische haard die aan een enorme inhaalslag bezig is. En waarom?

Stoken op gas is de laatste tijd toch in een wat negatiever daglicht komen te staan. Door de gascrisis in Groningen is het beeld ontstaan dat we zo snel mogelijk van het gas af moeten. Mede daardoor is de gashaard minder populair geworden. Echter ook nu kun je nog prima een gashaard aanschaffen.

De oplossing: stoken op propaangas

De bekendste gashaardenfabrikanten als Dru, Bellfires en Faber hebben een prima oplossing gevonden voor het stoken op aardgas. Niet meer stoken op aardgas, maar op propaangas. Met een haard op propaan wordt de haard niet meer aangesloten op het aardgasnetwerk, maar gebruik je propaangasflessen (vergelijkbaar met de gasfles voor een barbecue). Het propaangas is beter voor het milieu dan aardgas en daardoor een prima oplossing voor de toekomst.

Ook voor het stoken op hout zijn er andere, veelal strengere, richtlijnen gekomen. De uitstoot van stof moet bij een open haard of gesloten haard tot het minimum beperkt worden. Echter als je op de juiste manier stookt en het goede hout gebruikt is er weinig aan de hand. Er zijn zelfs al houtkachels in omloop die met je kunnen ‘meedenken’ en sommige aspecten al helemaal automatisch regelen. Zo haal je het optimale rendement uit de kachel.

De haard die de afgelopen jaren aan een flinke opmars bezig is, is de elektrische haard. En dat is goed te begrijpen. Het vuur van de elektrische vrijstaande haard is bijna niet meer te onderscheiden van een gas- of houthaard. Er zijn zelfs haarden die het knisperende geluid van vuur kunnen nabootsen, zo heb je helemaal het idee dat er een lekker houtvuurtje brandt.

Bij het stoken op elektrisch zijn er verschillende mogelijkheden: LED-verlichting, waterdamp en LCD-LED projectie. Iedereen heeft zijn eigen voorkeur en over de persoonlijke smaak van de eindgebruiker valt niet te twisten.

LED-verlichting

Bij een elektrische haard kan het vuur gecreëerd worden door middel van LED-verlichting. De lampen zorgen ervoor dat het lijkt alsof er een ‘speels’ vuurtje staat te branden en veranderen dan ook continu van vorm en intensiteit. Deze vorm van ‘stoken’ is wellicht een van de meest duurzame methoden.

Waterdamp

Bij stoken op waterdamp is er aan de kachel een waterreservoir toegevoegd. Door dit water te verhitten stijgt er een waterdamp omhoog. Deze damp wordt verlicht door een aantal lampen, waardoor er een zeer realistisch ‘vlammenpatroon’ ontstaat. Door de opstijgende damp wordt er ook nog eens rook nagebootst. Zo lijkt het net alsof de waterdamp echt brandt.

Sfeer, warmte en gezelligheid

Eén ding is zeker: een haard of kachel is nog zeker een prima toevoeging aan iedere woning. Met iedere haard, welk type brandstof die dan ook gebruikt, haal je veel sfeer, warmte en gezelligheid in huis. En dat is wat je in je nieuwe woning wil toch?

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.